Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Provincie Noord-Holland onderzoekt veiligheid van platte daken voor zonnepanelen

Provincie Noord-Holland onderzoekt veiligheid van platte daken voor zonnepanelen

De provincie Noord-Holland start een onderzoek naar de constructieve veiligheid van platte daken voor de plaatsing van zonnepanelen en andere objecten die de belasting van daken vergroot.

De provincie houdt standaard actief toezicht bij gemeenten op 4 onderwerpen: financiën, informatie- en archiefbeheer, omgevingsrecht inclusief ruimtelijke ordening en huisvesting van verblijfsgerechtigde asielzoekers.

Aanvullende onderzoeken
In 2018 en 2019 heeft de provincie voor het eerst 3 aanvullende onderzoeken gedaan naar illegale bewoning recreatieterreinen, het gebruik van roestvast staal in zwembaden en brandveiligheid in zorginstellingen.

In 2019 en 2020 gaat de provincie in samenwerking met gemeenten 4 nieuwe onderzoeken doen. De nieuwe thema’s zijn gekozen op basis van een risicoanalyse van bestaande en actuele overzichten van specifieke risicovolle onderwerpen. Deze onderwerpen zijn mede ingebracht door onder andere de gemeenten in Noord-Holland, de Omgevingsdiensten en de Veiligheidsregio’s. Naast evenementen en omgevingsrecht, water- en gewasbeschermingsmiddelen en illegaal gebruik van agrarische (op)stallen is de constructieve veiligheid van platte daken het vierde thema.

Constructieve veiligheid
‘Wijziging van het gewicht op daken en bovenste etages van bijzondere objecten, zoals winkelcentra, sportaccommodaties en parkeergarages levert een verhoging van de belasting op’, schrijft de provincie Noord-Holland. ‘Denk aan het aanbrengen van bijvoorbeeld sedum dakbedekking, terrassen en zonnepanelen. Ook ontstaan er door klimaatverandering grotere weersextremen. Dit kan leiden tot het instorten van gebouw(delen). In het onderzoek gaat de provincie na of gemeenten de vergunningverlening en toezicht voldoende uitvoeren. Welke maatregelen zijn of worden genomen om instortingsgevaar te voorkomen?’

Of het gekozen onderwerp samenhangt – al dan niet toevalligerwijs – met het recentelijk ingestorte stadiondak van voetbalclub AZ in Alkmaar is onbekend.

De provincie publiceert de beoordelingen van alle gemeenten in Noord-Holland jaarlijks op de website. Ook de resultaten van de afgeronde themaonderzoeken staan daar vermeld.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
De Centrale BTW Teruggave zoekt:

Accountmanager verduurzaming

32-40 uur - Lisse, 2161CK, 5
ABO Wind Nederland BV zoekt:

Project Developer

32-40 uur - Landelijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!