Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tv-programma Radar: woning met zonneboiler niet volgens richtlijnen geïnstalleerd
© ISSO

Tv-programma Radar: woning met zonneboiler niet volgens richtlijnen geïnstalleerd

Het televisieprogramma Radar van AVROTROS heeft aandacht besteed aan een woning met een warmtepomp, cv-ketel, zonneboiler en zonnepanelen die niet volgens de ISSO-richtlijnen zijn geïnstalleerd.

De eigenaar van de woning ervaart verschillende klachten. Zo wordt de woning onvoldoende warm en het besproken rendement wordt niet gehaald. Bovendien is het aantal zonnepanelen te laag. Er zouden voor het totale energiesysteem 2 keer zoveel zonnepanelen nodig zijn als er op het dak liggen. 

Ontwerp en aanleg
Jos de Leeuw en Jan Aerts, technisch specialisten bij ISSO, keken op verzoek van de redactie van Radar of de installaties volgens geldende standaarden en regelgeving  zijn ontworpen en aangelegd. De relevante kennis en regelgeving is volgens ISSO niet juist toegepast.

De technische specialisten van ISSO hebben bij hun inspectie het volgende vastgesteld:

  • In de kelder is een energiecentrale opgesteld die bestaat uit een cv-ketel, warmtepomp en zonnecollectorvaten voor de verwarming en warmtapwater. Dit is een complexe installatie, waarbij een doordacht (hydraulisch) ontwerp cruciaal is voor de goede werking van de installatie. Er zijn geen ontwerpgegevens, tekening van de installatie en een omschrijving van de werking van de installatie aanwezig. De installatie voldoet hierdoor niet aan de ISSO-richtlijnen (ISSO-publicaties 44, 69 en handboek zonne-energie).
  • De lagetemperatuur-radiatoren zijn te klein voor de kamers (niet berekend conform ISSO-publicatie 66).
  • Temperatuurregelingen ontbreken grotendeels (niet conform ISSO-publicatie 69).
  • De cv-ketel – onder andere de rookgasafvoer – is niet conform de regelgeving aangesloten, en is lastig bereikbaar (niet conform ISSO Kleintje Gas).
  • Vanuit de kelder zijn alle leidingen in een grote bundel aangebracht. Bij de waterleidingen bestaat hierdoor kans op doorwarming met een risico op Legionellavorming (niet conform ISSO-publicatie 30).
  • Verwarmingsleidingen zijn te klein gedimensioneerd voor een systeem met lagetemperatuurverwarming, kortweg ltv (niet conform ISSO-publicatie 18).
  • De buitenunit van de lucht/water-warmtepomp staat op het balkon naast de ouderslaapkamer en produceert te veel geluid.

Rechtszaak
De conclusie van de inspecteurs is dat veel installaties in deze woning niet voldoen aan de eisen die aan een goed ontwerp mogen worden gesteld. ‘In de praktijk gaat het helaas vaker mis doordat kennis en regelgeving niet (juist) worden toegepast’, aldus ISSO. ‘Daarvoor kunnen we verschillende redenen aanwijzen, zoals gebrek aan tijd en geld. Om te kunnen voldoen aan de ontwikkelingen zoals de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, de nieuwe eisen Bouwbesluit en de energietransitie is het van belang om de juiste kennis te kunnen toepassen. De verantwoording hiervoor ligt bij de opdrachtnemer. Voor de juiste toepassing van deze kennis is vakmanschap noodzakelijk.’

Inmiddels loopt er ook een rechtszaak tegen het installatiebedrijf over de kwestie. Na een kort geding is inmiddels de bodemprocedure in gang gezet door de huiseigenaar.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Zon & Zo zoekt:

Servicespecialist zonnepanelen

Onze klanten willen niet alleen een goede installatie, maar ook goede service zodat ze nog vele jaren kunnen genieten van hun duurzame investering. Wij zoeken iemand om ons team te versterken bij de online monitoring van de installaties, het maken van...
Fulltime (40 uur) - Van Hennaertweg 13, 2952 CA Alblasserdam
Green Energy Company zoekt:

Installateur zonnepanelen

Omdat we snel groeien, zijn we hard op zoek naar installateurs. Heb je ervaring als bijvoorbeeld installateur, loodgieter of dakdekker? En ben je op zoek naar een uitdagende functie waarin je jezelf verder kunt ontwikkelen? Aarzel dan niet en...
Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!