Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TenneT: proef met schakelstations om extra netcapaciteit te creëren
© TenneT

TenneT: proef met schakelstations om extra netcapaciteit te creëren

Netbeheerder TenneT gaat de komende 10 jaar ruim 100 van zijn schakelstations (110/150 kilovolt) vervangen. Door dit op een innovatieve manier te doen, wil men extra netcapaciteit creëren.

De schakelstations naderen het einde van de levensduur en moeten klaargemaakt worden voor de toekomst. De stations zijn niet overal hetzelfde ingericht, dus op dit moment is overal maatwerk nodig. ‘Dit komt omdat we ze jaren geleden overgenomen hebben van de verschillende regionale netbeheerders’, meldt TenneT. ‘De vervanging en opwaardering van zoveel stations lukt alleen als we innoveren. Dat is het concept van vervanging.’

Veldvervanging
TenneT heeft 2 marktpartijen de opdracht gegeven om 6 schakelstations aan te passen. Deze stations zijn de eerste in het programma Veldvervanging en zijn een proef. Veldvervanging vervangt alle bestaande velden met standaardvelden. Deze nieuwe velden zijn uittrekbaar. Ze zijn modulair opgebouwd, en worden zoveel mogelijk in de fabriek geprefabriceerd. Zo kunnen de stations nu veel sneller worden omgebouwd, en kunnen ze in de toekomst veel sneller worden uitgebreid. Ook het onderhoud wordt hiermee eenvoudiger. ‘Veldvervanging maakt TenneT klaar voor de toekomst, en stelt ons veel beter in staat om de grote toename van het aantal aanvragen voor nieuwe aansluitingen voor wind- en zonne-energie en voor datacenters op te vangen’, aldus de netbeheerder.

2 marktpartijen
De 2 marktpartijen zijn Croonwolter&dros en Strukton. Croonwolter&dros vervangt 2 luchtgeïsoleerde stations, te weten de stations Hengelo Weideweg en Nederweert. Strukton vervangt  het Gas Insulated Switchgear (GIS-)station in Alphen aan den Rijn en 3 luchtgeïsoleerde stations, te weten Rijssen, Raalte en Terwinselen.

Beide bedrijven passen verschillende technieken toe. Dat is volgens TenneT interessant voor de proef, want zo kan gekeken worden welke methodiek het beste werkt. Na afloop van deze proef wordt gekeken of de methoden zich lenen voor grootschalige uitrol.

De stations worden in fasen gerealiseerd; het eerste station moet eind 2020 gereed zijn, het laatste station is in de eerste helft van 2022 gereed.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
AliusEnergy zoekt:

Service support engineer

AliusEnergy zoekt een service support engineer.
Fulltime • Eersel
Zonneplan zoekt:

Customer Service Medewerker

Zonneplan zoekt een Customer Service Medewerker
Fulltime • Zwolle
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!