Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
DNV GL: energietransitie vereist 10 keer meer zonne-energie voor klimaatdoel van Parijs
© Anatoliygleb | Dreamstime.com

DNV GL: energietransitie vereist 10 keer meer zonne-energie voor klimaatdoel van Parijs

De energietransitie vereist 10 keer meer zonne-energie en 5 keer meer windenergie gecombineerd met andere technologische maatregelen om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen.

Deze conclusies staan in het rapport ‘Energy Transition Outlook: Power Supply and Use’ van DNV GL. In het rapport stelt het adviesbureau dat de energietransitie sneller verloopt dan eerder verwacht, maar nog altijd te langzaam om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 2 graden Celsius zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs.

Vergaande politieke besluiten
Met de verwachte snelheid geeft de voorspelling van DNV GL aan dat het aan het eind van deze eeuw hoogstwaarschijnlijk 2,4 graden Celsius warmer zal zijn. De technologie om de uitstoot voldoende te beperken om het klimaatdoel te behalen, bestaat volgens DNV GL, maar om dit te bereiken zouden vergaande politieke besluiten nodig zijn.

DNV GL adviseert de volgende technologische maatregelen:

  1. De hoeveelheid zonne-energie meer dan 10 keer uitbreiden tot 5 terawatt en windenergie met 5 keer tot 3 terawatt per 2030, hetgeen voldoende zou zijn voor 50 procent van het wereldwijde energieverbruik per jaar.
  2. Een 50-voudige vergroting van de productie van accu's voor de 50 miljoen elektrische voertuigen die er per jaar vanaf 2030 nodig zullen zijn, samen met investeringen in nieuwe technologie voor het opslaan van het overschot aan elektrische energie en oplossingen waarmee de elektriciteitsnetten de groeiende instroom van zonne- en windenergie aankunnen.
  3. Het aanleggen van nieuwe infrastructuur voor het grootschalig opladen van elektrische voertuigen.
  4. Jaarlijks meer dan 1,5 biljoen Amerikaanse dollar investeren voor de uitbreiding en versterking van stroomnetten in 2030 waaronder ultrasterke hoogspanningsnetwerken en uitgebreide vraagrespons-oplossingen om de schommelingen in wind- en zonne-energie te compenseren.
  5. Een uitbreiding van wereldwijde energieverbeteringen in het komende decennium met 3,5 procent per jaar.
  6. Groene waterstof voor het verwarmen van gebouwen en de industrie, brandstoftransport en het benutten van overtollige hernieuwbare energie in het stroomnet.
  7. Grotere elektrificatie van productieprocessen voor de zware-industriesector, waaronder elektrische verwarming. Plaatselijke hernieuwbare hulpbronnen in combinatie met opslagoplossingen.
  8. Warmtepomptechnologie en verbeterde isolatie.
  9. Grootschalige spoorwegoplossingen, zowel voor stadsverkeer als langeafstandstransport voor passagiers en goederen.
  10. Snelle en brede toepassing van koolstofopvang, -gebruik en -opslaginstallaties.
Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
Zelfstroom Montage BV zoekt:

Vestigingsmanager

Fulltime (40 uur) - Zaandam, Ronde Tocht 48 1507 CK
Zelfstroom Montage zoekt:

Hoofdmonteur

Fulltime (40 uur) - Papendrecht, 3356 LD, Ketelweg 63A
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!