Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Onderzoek Inno-Agro: toepassing transparante zonnepanelen op kassen nog beperkt

Onderzoek Inno-Agro: toepassing transparante zonnepanelen op kassen nog beperkt

Uit haalbaarheidsonderzoek van Inno-Agro blijkt dat de toepassing van transparante zonnepanelen op daken van kassen nog beperkt is.Wel zijn er kansen op technische en verwerkingsruimten, corridors en verkoopbuffers.

De toepassing van (transparante) zonnepanelen op kasdekken moet logischerwijs waarde toevoegen aan het bedrijf. Als het doel enkel het opwekken van duurzame energie is, zal volgens Inno-Agro eerst het dak van de schuur worden voorzien van reguliere zonnepanelen, waarna technische ruimten en corridors volgen.

Teeltkas
De toepassing boven een verkoopbuffer, sorteersysteem of verwerkingsruimte kan wel waarde toevoegen. Behalve licht wordt hier ook warmte buiten gehouden en daarmee kan de investering in een schermdoek of buitenscherm worden uitgespaard. Bij toepassing in het dek van een teeltkas is belichting een noodzaak om in de winter te telen. Het nadeel is volgens de onderzoekers namelijk dat de zonnepanelen jaarrond op het dek liggen en daardoor de flexibiliteit in lichttransmissie missen die een scherm wel heeft.

Nieuwbouwsituatie
De verschillende pv-technieken en bevestigingssystemen hebben allemaal voor- en nadelen, die toepassing in een specifieke situatie kunnen maken of breken. Echt transparante zonnepanelen zijn volgens de onderzoekers op dit moment nog relatief duur per vierkante meter en hebben een relatief laag rendement. Dat maakt dat ze op dit moment nog niet concurrerend zijn. Glas-glaszonnepanelen worden daarentegen door vele kassenbouwers toegepast en zijn in een nieuwbouwsituatie een goede optie. De efficiency en de prijs-kilowattuurverhouding van standaardzonnepanelen is zeer gunstig. In alle gevallen wordt de kasconstructie wel extra belast, wat constructieve gevolgen kan hebben.

Flexibiliteit verhoogt toepasbaarheid
De flexibiliteit van flexibele zonnepanelen zit niet alleen in het materiaal, maar ook in de toepasbaarheid. Deze zonnepanelen zijn licht van gewicht, op maat bestelbaar, achteraf eenvoudig op te plakken en hebben een behoorlijk gunstige prijs-kilowattuurverhouding. Dit maakt volgens Inno-Agro flexibele zonnepanelen een zeer interessante techniek voor de nabije toekomst. Behalve op het kasdek kunnen ze onder andere ook op warmteopslagtanks en sandwichpanelen worden geplakt.

Vervolgproject universiteit Wageningen
Het is volgens de onderzoekers nog ondoenlijk om een algemene conclusie te trekken. Er zijn veel bedrijfsspecifieke variabelen die invloed hebben op de haalbaarheid. Het eindrapport biedt wel de handvatten voor het bepalen of (transparante) zonnepanelen in een specifieke situatie interessant zijn en haalt aandachtspunten aan waar rekening mee moet worden gehouden.

In dit vervolgproject worden door Wageningen University & Research businessunit Glastuinbouw een aantal materialen doorgemeten op de lichtdoorlatendheid en isolatiewaarde. Op basis van deze metingen worden de effecten op productie, energieverbruik en –opbrengst bepaald voor een aantal voorbeeldgewassen met als doel de haalbaarheid voor de Nederlandse glastuinbouw te bepalen.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
ECONNETIC zoekt:

Consultant duurzame energie

ECONNETIC zoekt een consultant duurzame energie
32-40 uur per week • Driebergen-Rijsenburg
PowerQ zoekt:

Accountmanager

PowerQ zoekt een accountmanager
40 uur • Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!