Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Communicatiesatelliet EDRS-C gelanceerd met nieuwe generatie Nederlandse zonnepanelen
© ESA | Airbus

Communicatiesatelliet EDRS-C gelanceerd met nieuwe generatie Nederlandse zonnepanelen

Het Netherlands Space Office (NSO) meldt dat de nieuwe Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C gelanceerd is. De satelliet is voorzien van een nieuwe generatie zonnepanelen uit Leiden: de ARA mark 4.

Deze zonnepanelen Advanced Rigid Array (ARA) Mark 4 leveren 10 tot 12 procent meer energie per vierkante meter en zijn goedkoper en stijver dan hun voorgangers. Ze zijn ontwikkeld en gebouwd bij Airbus Defence and Space in Leiden. Het NSO steunde de ontwikkeling van de ARA Mk4 zonnepanelen door vanaf 2011 12,5 miljoen euro beschikbaar te stellen uit het ARTES-programma van ESA.

Satellietcommunicatienetwerk
European Data Relay Satellite System, kortweg EDRS, is ’s werelds eerste optische satellietcommunicatienetwerk in een geostationaire baan om de aarde. Dankzij EDRS kunnen de Europese Sentinel-satellieten hun gegevens meteen versturen, in plaats van te moeten wachten tot er een grondstation op aarde binnen bereik komt. EDRS ontvangt de data via lasercommunicatie en stuurt ze daarna direct weer door naar de grond. Zo zijn observaties van bijvoorbeeld een overstroming, bosbrand of vulkaanuitbarsting binnen 15 tot 20 minuten beschikbaar voor hulpdiensten. Dat is veel sneller dan voorheen.

'Zonnepanelen ontwikkelen voor satellietmissies als EDRS-C is geen sinecure', zegt Rob van Hassel van Airbus Defence and Space Netherlands. ‘Ten eerste moeten ze de extreme trillingen en het geluid van een lancering overleven. Aan de uiteinden van de panelen kan de belasting daarbij oplopen tot zo’n 40 tot 50 keer de zwaartekracht. Vervolgens moeten deze panelen in de ruimte jarenlang functioneren bij temperaturen die variëren van min 170 graden tot plus 100 graden Celsius.’

Bekijk hieronder een video van het European Space Agency (ESA) over het project.

(bron: NSO)

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Vattenfall zoekt:

Development Manager Rooftop Solar NL

Vattenfall zoekt een Development Manager Rooftop Solar NL
Fulltime • Amsterdam
Libra Energy zoekt:

Customer Support medewerker

Libra Energy zoekt een Customer Support medewerker.
Uitgeest • Fulltime
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!