Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Woensdrecht maakt ruimte voor 230 hectare zonneparken: inschrijving geopend
© Gemeente Woensdrecht

Woensdrecht maakt ruimte voor 230 hectare zonneparken: inschrijving geopend

De gemeenteraad van Woensdrecht heeft het ‘Uitnodigingskader zonne-energie’ vastgesteld. In dit uitnodigingskader staan de wensen, eisen en voorwaarden voor grondgebonden zonneparken in het buitengebied.

Initiatiefnemers voor zonneparken kunnen hun verzoeken nu dan ook indienen. De inschrijvingstermijn is eind juli gestart en verzoeken moeten uiterlijk 24 oktober 2019 ontvangen zijn bij de gemeente.

2,7 terajoule per hectare
Na sluiting van de inschrijvingstermijn zullen de ingediende verzoeken getoetst worden aan de eisen zoals opgenomen in dit uitnodigingskader. De benodigde oppervlakte zonneparken wordt in tranches uitgegeven. De eerste tranche zal een oppervlakte van 50 hectare (red. netto-oppervlakte van de zonnepanelen) beslaan.

In het uitnodigingskader stelt de gemeente vast dat het energiegebruik 1.628 terajoule is, waarvan 60 procent elektrisch opgewekt moet worden. Door het benutten van 30 procent van de dakoppervlakte – 64,2 van in totaal 215 hectare – kan 175 terajoule opgewekt worden. Met windpark Kabeljauwbeek wordt nog eens 158 terajoule opgewekt. Op basis van deze aannames resteert een energiegebruik van 644 terajoule dat de gemeente in beginsel met grondgebonden zonneparken wil opwekken. Uitgaande van een energieproductie van 2,7 terajoule per hectare gaat het daarbij om 230 hectare zonneparken.

Dubbelgebruik
Gelet op de schaal en maat van het Woensdrechtse landschap staat de gemeente in beginsel geen zonneparken toe met een omvang van kleiner dan 10 en groter dan 20 hectare. Daar waar dat mogelijk is, ondersteunt de gemeente het dubbelgebruik van een zonnepark:

  • agrarisch, bijvoorbeeld door schapen te houden onder de zonnepanelen;
  • ecologisch, bijvoorbeeld een ecologisch waardevolle vegetatie onder de zonnepanelen;
  • waterhuishoudkundig: waterberging onder de zonnepanelen;
  • energieopwekking: combinatie van een zonnepark met een windpark, of andere duurzame opwekkingsvormen.
Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Natuurlijk Energie Nederland B.V. zoekt:

Ontwerper Pv-installaties

Parttime (24 uur) - Maasbracht. 6051 DW, 7
Beter Duurzaam zoekt:

Projectleider Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Apeldoorn
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!