Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rechtbank: logistiek dienstverlener krijgt terecht naheffing voor omzeilen importheffingen van zonnepanelen
© Daniel127001 | Dreamstime.com

Rechtbank: logistiek dienstverlener krijgt terecht naheffing voor omzeilen importheffingen van zonnepanelen

Uit een uitspraak van de rechtbank van Noord-Holland blijkt dat een logistiek dienstverlener uit Duitsland 4 naheffingen heeft opgelegd gekregen voor het omzeilen van importheffingen voor zonnepanelen.

Het bedrag dat met de naheffingen gemoeid is, is ruim 260.000 euro. De rechtszaak draaide om het feit of een medewerker van de Duitse logistiek dienstverlener – de eiseres in de rechtszaak – terecht zogenaamde ‘Mededelingen financiële aansprakelijkheid’ heeft ontvangen. De rechtbank is om specifieke redenen echter niet toegekomen aan het inhoudelijk beoordelen van de naheffingen.

Vrije verkeer
De eiseres heeft op naam en voor rekening van een derde aangiften gedaan voor het brengen in het vrije verkeer van zonnepanelen. Aan de Duitse importeur zijn utb’s opgelegd en aan de eiseres zijn ‘Mededelingen financiële aansprakelijkheid’ gestuurd.

De eiseres heeft in een eerder stadium bij de Belastingdienst / Douane bezwaar gemaakt tegen de ontvangst van navorderingen voor het betalen van importheffingen (red. zogenaamde uitnodigingen tot betaling, kortweg utb’s) en ‘Mededelingen financiële aansprakelijkheid’. De inspecteur van de Belastingdienst / Douane van kantoor Eindhoven heeft de bezwaren van de eiseres volgens de rechtbank terecht niet-ontvankelijk verklaard.

Geen betaling gevorderd
De ‘Mededelingen financiële aansprakelijkheid’ zijn brieven waarin de Belastingdienst / Douane aangeeft hoe deze tegen de mogelijk toekomstige aansprakelijkheid van de eiseres voor de douaneschuld van de importeur aankijkt. In deze brieven wordt van de eiseres geen betaling gevorderd, noch roepen deze brieven op andere wijze rechtsgevolgen jegens eiseres in het leven.

De eiseres zal pas financieel aansprakelijk worden gesteld wanneer de douaneschulden niet worden betaald door het logistieke bedrijf. De door eiseres tegen de ‘Mededelingen financiële aansprakelijkheid’ gemaakte bezwaren zijn daarom volgens de rechtbank door de Belastingdienst / Douane terecht niet-ontvankelijk verklaard.

Geen inhoudelijke beoordeling
Vanwege deze conclusie, stelt de rechtbank niet toe te komen aan een inhoudelijke beoordeling van de bezwaren van de eiseres tegen de utb’s en de ‘Mededelingen financiële aansprakelijkheid’. De door eiseres ingenomen stelling dat zij niet tot betaling van de aan de importeur opgelegde utb’s kan worden aangesproken omdat de verificatie van de aangiften reeds geruime tijd voorafgaand aan het opleggen van de utb’s was beëindigd, kan in deze procedure volgens de rechtbank dan ook niet worden beoordeeld.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Accountmanager Groothandel

Accountmanager Groothandel Voor onze groothandelsafdeling zijn we opzoek naar een echte commerciële alleskunner met affiniteit voor techniek. Met ondersteuning van het huidige salesteam ga je opzoek naar nieuwe klanten waar jij het verhaal...
Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3542DM, 37
ECONNETIC zoekt:

Senior Consultant Zonne-energie

SENIOR Consultant Zonne-energie  De wereld verduurzamen door te doen? Dat kan bij ECONNETIC! Senior Consultant Zonne-energie Driebergen (nabij Utrecht) 7 jaar werkervaring HBO/WO-opleiding 32-40 uur per week...
32-40 uur - Driebergen (nabij Utrecht)
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!