Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Alliander start 2 proeven met waterstof om capaciteitstekort te bestrijden
© Alliander

Alliander start 2 proeven met waterstof om capaciteitstekort te bestrijden

Bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers heeft netwerkbedrijf Alliander gemeld 2 proeven met waterstof te starten om het gebrek aan netcapaciteit te lijf te gaan.

In de eerste helft van 2019 heeft het netwerkbedrijf 17 procent procent meer geïnvesteerd ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. Vooral de hausse aan subsidies voor zonneparken zorgt er volgens de organisatie voor dat het elektriciteitsnet in hoog tempo vol raakt en er extra geïnvesteerd moet worden.

Pleidooi voor subsidie
Alliander pleit er daarom nogmaals voor dat zonneparken alleen nog daar moeten komen waar het elektriciteitsnet het aankan. Waar geen ruimte op het net is, zou bijvoorbeeld subsidie gegeven moeten worden voor pilots waarbij duurzaam opgewekte stroom lokaal wordt omgezet in waterstof. Dit lijkt volgens Alliander op de lange termijn een goede oplossing om investeringen in de netwerken te voorkomen. Samen met partners gaat men daarom in het elektriciteitsverdeelstation in Oterleek en bij een zonnepark in Oosterwolde duurzaam opgewekte elektriciteit door zon- en windparken omzetten in waterstof. In Oosterwolde moet de benodigde elektrolyser, die met elektriciteit water in zuurstof en waterstof scheidt, in de zomer van 2021 in gebruik genomen worden.

Juridische procedures en claims
In zijn halfjaarverslag meldt Alliander tevens betrokken te zijn bij een aantal rechtszaken voortvloeiend uit reguliere bedrijfsactiviteiten. Voor zover noodzakelijk geacht zijn hiervoor voorzieningen getroffen. Zo is Liander betrokken bij diverse procedures die verband houden met het aansluiten binnen de wettelijke termijn van 18 weken, de beperkte transportcapaciteit en het opknippen van zonneparken.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
KiesZon zoekt:

Servicemonteur Zonnestroom

KiesZon zoekt een Servicemonteur Zonnestroom
Fulltime • Nederland
Janszon zoekt:

Service en Onderhoud medewerker zonne-energie

Janszon zoekt een coördinator Service en Onderhoud zonne-energie in Amsterdam
24-40 uur • Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!