logo
wvhj2023
© Consortium Zon op Zee
© Consortium Zon op Zee
5 augustus 2019

Vlaams consortium gaat zonnepark op zee bouwen bij haven Oostende

Een consortium van Tractebel, Jan De Nul Group, DEME, Soltech en Universiteit Gent gaat bij de haven van Oostende het eerste Vlaamse zonnepark op zee bouwen.

Het consortium werd, onder leiding van Tractebel, opgericht in het kader van de Vlaamse Blauwe Cluster en wordt ondersteund door het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Het project beschikt over een budget van ongeveer 2 miljoen euro, wat het resultaat is van een samenwerking tussen de industrie en overheidssteun. Met die middelen wil het consortium nieuwe concepten ontwikkelen en testen uitvoeren in het laboratorium en in de praktijk, om zo de eerste stappen te zetten in de richting van de commercialisering van de technologie. De consortiumdeelnemers voorzien op lange termijn een potentie van 8 gigawattpiek.

Nimby
De partners stellen er rotsvast van overtuigd te zijn dat zonnepanelen op zee een van de belangrijkste bronnen van groene energie is voor de toekomst. Als dat op diezelfde locatie gecombineerd wordt met aquacultuur en offshorewindenergie, dan maakt deze technologie het volgens het consortium bovendien mogelijk om de beschikbare ruimte efficiënter te gebruiken.

‘Als de kostprijs van de technologie voor fotovoltaïsche zonne-energie blijft dalen, dan is de evolutie naar offshoretoepassingen (hoge golven) de logische volgende stap na drijvende zonnepanelen op meren en dammen en offshoretoepassingen (lage golven) in lagunes en andere beschutte omgevingen’, schrijft het consortium. ‘Factoren zoals beperkte beschikbaarheid van land, grootschalige standaardisering en het not in my backyard (nimby-)effect zullen waarschijnlijk bijdragen aan de groei van de markt voor offshorezonne-energie, net zoals dat het geval was voor windenergie.’

Ruigere omgeving
Zonne-energie toepassen in een ruigere offshore-omgeving zorgt er volgens het consortium voor dat de bestaande zonnepanelen aangepast moeten worden zodat ze bestand zijn tegen zout water, sterke stromingen en hoge golven. Bovendien moet er een drijvende structuur ontworpen worden die een kostencompetitieve oplossing toelaat. Ten slotte wordt ook de integratie van de drijvende zonnepanelen in het ecosysteem onderzocht, zodat de impact zoveel mogelijk beperkt wordt.

De deelnemers hebben allen hun eigen rol in het project. Terwijl Tractebel sterk is in engineering voor fotovoltaïsche technologie en offshore-engineering, zijn DEME en Jan De Nul Group ervaren in werkzaamheden op zee en zijn ze betrokken bij de ontwikkeling en installatie van diverse windparken. Soltech is expert in gespecialiseerde zonnepanelen en de Universiteit Gent is een kenniscentrum inzake offshore-engineering, aquacultuur en ecosysteemstudies.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten