Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TenneT en Enexis verwachten structurele congestie bij station Weiwerd
© Enexis

TenneT en Enexis verwachten structurele congestie bij station Weiwerd

TenneT en Enexis melden structurele congestie te verwachten rondom het station Weiwerd, omdat het hoogspanningsnet van TenneT de komende jaren moet worden uitgebreid om meer ruimte te maken voor zonneparken.

In delen van het netwerk van TenneT, Rendo en Enexis Netbeheer is al geruime tijd sprake van een tekort aan transportcapaciteit. Zo publiceerde de netbeheerder begin juni een lijst met 16 gebieden waar structurele congestie wordt verwacht. Daar is het gebied Weiwerd nu aan toegevoegd.

10 tot 15 jaar
TenneT en Enexis Netbeheer verwachten rondom station Weiwerd (Delfzijl) congestie voor een periode van 10 tot 15 jaar. De verwachte congestie wordt veroorzaakt omdat de vraag naar transportcapaciteit op het station groter is dan de beschikbare capaciteit in het daaraan gekoppelde hoogspanningsnet. In het genoemde congestiegebied is het totale voorziene gecontracteerde transportvermogen 666 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen bedraagt circa 490 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

De structurele oplossing is de realisatie van een uitbreiding van het hoogspanningsnet en de capaciteit van het station. TenneT onderzoekt in samenwerking met Enexis Netbeheer de alternatieven hiervoor, dit betreft ook de mogelijke locatie van de uitbreiding. Een planning van de netverzwaringen is nog niet bekend

Congestiemanagement
TenneT en Enexis Netbeheer doen onderzoek naar het kunnen toepassen van congestiemanagement in het genoemde gebied volgens de Netcode Elektriciteit. De uitkomst van het onderzoek wordt op de websites van TenneT en Enexis Netbeheer gepubliceerd.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Zon & Zo zoekt:

Teamlid Elektricien

Zon & Zo zoekt een Teamlid Elektricien
Fulltime • Alblasserdam
Libra Energy zoekt:

Stagiair Logistiek

Libra Energy zoekt een Stagiair Logistiek
Fulltime • Uitgeest
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!