Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stad Groningen wil lokaal eigendom en landschapsintegratie voor honderden hectare zonneparken
foto: © Dragan Drobac | Dreamstime.com

Stad Groningen wil lokaal eigendom en landschapsintegratie voor honderden hectare zonneparken

Zonneparken in de gemeente Groningen moeten zoveel mogelijk in lokaal eigendom komen en geïntegreerd worden in het landschap. Er is in de stad ruimte voor 585 tot 865 megawattpiek zonneparken.

Dat meldt het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen. Het bestuurscollege pleit bij de participatie door burgers niet alleen voor meedenken en praten, maar ook voor deelname in de financiering, exploitatie of financiële compensatie voor omwonenden en andere betrokkenen.

Om in 2035 CO2-neutraal te zijn, heeft de gemeente Groningen 500 megawattpiek aan zonneparken nodig. Deze genereren genoeg elektriciteit voor ongeveer de helft van alle stroom die de gemeente in 2035 zelf wil opwekken. Hoeveel ruimte daarvoor nodig is, hangt af van de plek en het ontwerp van de zonneparken. Uit landschappelijk onderzoek van het landschapsbureau H+N+S blijkt dat er in theorie ruimte is voor 585 tot 865 megawattpiek.

Groot én klein
3 gebieden zijn in potentie geschikt voor grootschalige zonneparken. Het gaat om Westpoort, Meerstad-Noord en De Vork/A7. In de andere delen van de gemeente is beperkt ruimte voor kleinschalige zonneparken tot 10 hectare groot. Het gaat om het gebied rondom Ten Boer, in de omgeving van Haren en Glimmen, en de omgeving Reitdiep en Hogeland.

Door inwoners en bedrijven, maar ook de gemeente zelf een rol te geven in de ontwikkeling van zonneparken, wil Groningen de opbrengsten van de zonneparken binnen de eigen gemeente houden. ‘Deze opbrengsten willen we investeren in het CO2-neutraal en aardgasvrij maken van onze wijken en dorpen’, stelt Philip Broeksma, wethouder Energietransitie.

Wateropvang
Het college wil in de komende periode samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties plannen maken voor het ontwikkelen van zonneparken. Broeksma: ‘Dan zoeken we ook naar slimme koppelingen met bijvoorbeeld natuur, landbouw, veeteelt en wateropvang. Ook wordt onderzocht hoe zonneparken kunnen bijdragen aan landschap, cultuurhistorie en biodiversiteit. Een voorbeeld vind ik het herstellen van de houtwalstructuur in de plannen voor Zonnepark Glimmen.’

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Boss Energy Consulting zoekt:

Site Manager

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Zonmaat zoekt:

Monteur Zonnepanelen Utrecht

Fulltime (40 uur) - Vianen, Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!