Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Universiteit van Amsterdam: luchtvervuiling China verlaagt stroomproductie zonnepanelen met 13 procent

Universiteit van Amsterdam: luchtvervuiling China verlaagt stroomproductie zonnepanelen met 13 procent

Als China de luchtvervuiling in het land zou terugdringen naar het niveau van de jaren 60, zouden de in het land opgestelde zonnepanelen 12 tot 13 procent meer stroom produceren.

China zou de productie van elektriciteit uit zonne-energie volgens een rapport van onderzoekers van ETH Zürich en de Universiteit van Amsterdam (UvA) aanzienlijk kunnen verhogen door maatregelen te nemen om de huidige luchtverontreinigingsniveaus terug te dringen. Een artikel over het rapport is deze week gepubliceerd in wetenschapstijdschrift ‘Nature Energy’.

Steeds minder zonnestraling
China is sinds 2017, met 130 gigawattpiek geïnstalleerde capaciteit, de grootste producent van zonnestroom ter wereld. De verwachting is dat de pv-capaciteit van China in 2030 minstens 400 gigawattpiek zal bedragen, goed voor 10 procent van de primaire energiebehoefte van het land. De onderzoekers constateren dat de hoeveelheid zonnestraling die het aardoppervlak bereikt, en daarmee de hoeveelheid die door zonnepanelen kan worden geoogst, in China echter steeds minder wordt.

De accumulatie van luchtvervuiling in China heeft sinds de jaren 60 (red. toen China een intensieve industrialisatiecampagne startte) het potentieel aan zonne-energie met 13 procent verminderd. De sterke correlatie en het ontbreken van duidelijke alternatieve verklaringen wijzen erop dat het grootste deel van de dalende trend in China te wijten is aan emissies veroorzaakt door menselijke activiteiten.

12 tot 13 procent meer elektriciteit
De omvang en oorzaak van de waargenomen stralingstendensen in China waren tot voor kort nog onduidelijk. Als gevolg van veranderingen in het gebruik van instrumenten en observatieschema’s waren er onzekerheden over de kwaliteit van de gegevens. Het onderzoeksteam bracht daar verandering in. Ze standaardiseerde voor het onderzoek een dataset van 119 meetstations in China. Dit deed het team door te verwijzen naar een grotere hoeveelheid stralingswaarnemingen van nabijgelegen stations. Ook hielden de onderzoekers rekening met gegevens over de hoek en kanteling van de panelen om zonnestraling te verzamelen. Hun bevindingen hebben belangrijke implicaties voor het Chinese klimaatbeleid.

‘Terugkerend naar de stralingsniveaus in China in de jaren 60 (voor de accumulatie van luchtvervuiling), zou China 12 tot 13 procent meer elektriciteitsopwekking kunnen opleveren, wat overeenkomt met een extra 14 terawattuur bij productie met de beschikbare capaciteit in 2016’, stelt Bart Sweerts, hoofdauteur van het artikel en tot voor kort masterstudent Aardwetenschappen aan de UvA. De bijbehorende economische voordelen kunnen oplopen tot 1,9 miljard Amerikaanse dollar per jaar. China ligt daarmee op schema om de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs om in 2030 20 procent van zijn primaire energie uit hernieuwbare-energiebronnen te halen, te realiseren. Tegen die tijd zouden de economische voordelen tussen de 4,6 en 6,7 miljard Amerikaanse dollar per jaar bedragen’.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Duramotion zoekt:

Allround Senior Backoffice Medewerker

Duramotion is op zoek naar een Allround Senior Backoffice Medewerker
Fulltime • Heerlen
Zonneplan zoekt:

Customer Service Medewerker

Zonneplan zoekt een Customer Service Medewerker
Fulltime • Zwolle
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!