Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen: Vlaams klimaatdoel eist durf, kapitaal en mensen
foto: Vlaams Parlement

Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen: Vlaams klimaatdoel eist durf, kapitaal en mensen

In het klimaatdebat ontbreken goede cijfers over hoeveel mensen en middelen nodig zijn om de CO2-uitstoot met 35 procent te verlagen tegen 2030. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).

Ruw geschat moet 2 tot 3 keer meer worden geïnvesteerd in infrastructuur waardoor de Vlaamse bouwsector behoefte heeft aan 250.000 extra arbeidskrachten. Er zal 3 tot 12 miljard euro extra per jaar nodig zijn aan Vlaamse publieke middelen, afhankelijk van de keuzen die de nieuwe Vlaamse regering maakt. Dat zeggen de sociale partners van de SERV in een nieuw advies over het klimaat- en energiebeleid.

Blinde vlek
De financiële uitdagingen van het klimaat- en energievraagstuk worden volgens de SERV sterk onderschat. Renovaties bij kwetsbare gezinnen zijn daarbij een blinde vlek. De uitdaging hierbij is woningrenovatie bij gezinnen die het benodigde bedrag van 40.000 tot 60.000 euro zelf niet kunnen betalen, ruim een kwart van alle huishoudens. Tegen 2030 moeten er voor die gezinnen naar schatting 500.000 private woningen, 200.000 private huurwoningen en 50.000 sociale woningen gerenoveerd worden. Er wordt gerekend op private financieringsconstructies, terwijl deze diepgaande renovaties zich volgens SERV niet of nauwelijks terugverdienen. Dat betekent dat veel publieke middelen nodig zullen zijn. Afhankelijk van de gemaakte keuzen stijgen de Vlaamse publieke uitgaven met 3 tot 12 miljard euro per jaar. Daar komt bij dat ook andere domeinen zoals zorg en onderwijs meer middelen vragen. Dat zet de Vlaamse begroting op scherp die nu ongeveer 45 miljard euro per jaar bedraagt.

35 procent reductie
De financiële uitdagingen maken volgens SERV duidelijk dat het klimaat- en energiebeleid in de nieuwe Vlaamse legislatuur opgetild moet worden naar bredere discussies rond begroting en fiscaliteit. Om de 35-procent-klimaatdoelstelling (red. België moet in 2030 35 procent minder CO2 uitstoten) te kunnen bereiken, is ook vooruitgang nodig in andere discussies die het klimaatthema overstijgen, zoals woonnoden, armoede, mobiliteit en betere data en beter bestuur.

165 procent groei zonne-energie nodig
In het achtergrondrapport dat ten grondslag ligt aan zijn advies, heeft SERV diverse data over zonne-energie opgenomen. Vlaanderen produceerde in 2017 2.354 gigawattuur zonnestroom en miste daarmee net de doelstelling van 2.389 gigawattuur. Om het doel van 2020 te halen (3.544 gigawattuur, oftewel 3.700 megawattpiek) is er nog tientallen procenten groei nodig van het geïnstalleerde vermogen. Voor het 2030-doel – een zonnestroomproductie van 6.244 gigawattuur – is nog een groei van 165 procent nodig. ‘Dat vereist een trendbreuk in de groei van de zonne-energieproductie die de jongste 5 jaar werd genoteerd’, aldus de SERV. ‘Vlaanderen telt op dit moment (mei 2019) bijna 400.000 pv-installaties. Dat wil zeggen dat ongeveer 12 procent van de gezinnen een pv-installatie heeft. De jongste jaren groeit het aantal installaties weer sterker, maar het betreft vooral kleinschalige installaties waardoor het vermogen minder snel groeit.’

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Solention BV zoekt:

Sales consultant zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Ede
Zonmaat zoekt:

Planner (Fulltime) Tijdelijke functie

Fulltime (40 uur) - Fentsjerterdyk 1, 8855 XC, Sexbierum, Friesland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!