Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Innovatieproject PV OpMaat afgerond: 'Grootschalige gebouwintegratie van pv binnen handbereik'
foto: Vincent Knoops

Innovatieproject PV OpMaat afgerond: 'Grootschalige gebouwintegratie van pv binnen handbereik'

Het Europees Interreg-innovatieproject PV OpMaat is afgerond. Bij De Zwarte Doos op de universiteitscampus van TU Eindhoven vond onlangs het eindsymposium plaats en werden de resultaten gepresenteerd.

Ook was er aandacht voor vervolgstappen naar grootschaligere toepassing. Bij de opening van het eindsymposium nam gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant het eerste exemplaar van de eindrapportage ‘PV OpMaat: Zonneceltechnologie op maat voor grootschalige gebouwintegratie’ in ontvangst. Dat deed ze namens alle overheden die het project in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland hebben ondersteund. Het PV OpMaat-project kaderde in het samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen – Nederland, met financiële ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincies Noord-Brabant, Vlaams-Brabant, Vlaams en Nederlands Limburg, het Nederlands ministerie van Economische Zaken, en het ministerie van Noordrijn-Westfalen.

Regionale bedrijvigheid
Doelstelling van PV OpMaat was om regionale bedrijvigheid op deze markt voor te bereiden door zowel de vraag als het aanbod met technische kennisontwikkeling te ondersteunen en te stimuleren om pv op maat meer esthetisch verantwoord en kosteneffectief  in gebouwen te integreren (bipv).

Deze doelstelling is behaald met een groot aantal resultaten. Ten eerste zijn meer dan 100 bedrijven in de keten van ontwerpers en architecten, gebruikers, installateurs en producenten van pv-geïntegreerde bouwelementen actief betrokken geweest bij PV OpMaat om zowel vraag en aanbod, als creativiteit en techniek dichter bij elkaar te brengen. Een 15-tal van deze partijen heeft actief bijgedragen aan de realisatie van innovatieve bipv-oplossingen. Ten tweede is in samenwerking met 7 kennisinstellingen nieuwe technologie ontwikkeld en gedemonstreerd om (dunne film) pv op maat, in kleur, optisch transparant en/of lichtgewicht te vervaardigen en met optimale energieopbrengst elektrisch te verbinden.

Getest én gerealiseerd
Verder zijn met architecten en designers aansprekende pv-geïntegreerde gevelsystemen ontwikkeld, getest én daadwerkelijk in gebouwen gerealiseerd. De stroomopbrengst van in daken en gevels geïntegreerde pv-panelen is daarbij zowel op openluchtproefopstellingen als bij gebruikers gemeten en geanalyseerd. Hierbij zijn de prestaties van standaardzonnepanelen op daken, decoratieve gevels, transparante pv in dubbelglastoepassingen, en lichtgewicht golfdaken onderling vergeleken en gemodelleerd.

Ten slotte heeft PV OpMaat bijgedragen aan een, ook na afloop, blijvende regionale structuurversterking in samenwerking met het project ‘Werkelijk bouwen aan BIPV’; te weten BIPV Nederland en het Nationaal Consortium Zon op Gebouw.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
APsystems zoekt:

Technical Support Specialist / Lead (Europe)

APsystems, the # 1 company in MLPE (Module Level Power Electronics) offers advanced, powerful solar microinverter technology for residential and commercial systems. The APsystems microinverter solution combines highly efficient power inversion with...
Fulltime (40 uur) - 2908 LT Capelle aan den ijssel
eigenenergie.net zoekt:

S&O Monteur

Functiebeschrijving Service en onderhoudsmonteur (zonnepaneel installaties) Eigenenergie.net is de specialist in zonnepanelen en innovatieve oplossingen voor dak, gevel en grond voor bedrijven, woningcorporaties en projecten. Wij...
Fulltime (40 uur) - Spaarpot 20 5667 KX Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!