Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Holland Solar presenteert handreiking en gedragscode voor zonneparken op land

Holland Solar presenteert handreiking en gedragscode voor zonneparken op land

Brancheorganisatie Holland Solar presenteert binnenkort samen met haar leden een handreiking en gedragscode voor zonneparken op land.

Alex Kaat ging begin maart 2019 voor Holland Solar aan de slag met het vervaardigen van een handreiking aan gemeenten voor grootschalige zonneparken op land. Die opdracht mondde al snel uit in een tweede: het opstellen van een gedragscode voor de ontwikkelaars van projecten. ‘Waar weerstand tegen zonneparken ontstaat, groeit het belang van onderling vertrouwen’, aldus Kaat. ‘Om de energietransitie waar te maken, moeten we gezamenlijk vooruit vanuit gedeelde waarden. De sector legt daarvoor nu een nieuwe, stevige basis.’

3 principes
De gedragscode die Kaat in concept op papier heeft staan, gaat uit van 3 principes. Zonneparken worden altijd ontwikkeld in samenwerking met de omgeving. Eisen en wensen wat betreft locatie, inpassing en deelnemende partijen worden in dit verband vanaf de eerste gesprekken meegenomen. De tweede leidraad is spannender; aan subjectiviteit onderhevig. De ontwikkelingen moeten altijd meerwaarde opleveren, dus geen mooi gebied aantasten, goed vormgegeven worden, niet lelijk zijn, werk opleveren… Als laatste geldt dat pv-projecten in principe eindig zijn. Het zijn geen woonwijken of snelwegen; het is tijdelijk landgebruik. Wanneer ze worden opgedoekt, mag er geen enkel zichtbaar of onzichtbaar spoor worden achtergelaten.

Lees hier het volledige artikel ‘Breed draagvlak uitrol zon op land is noodzaak’ in de juni 2019-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
Conduct Technical Solutions zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Aalborg 4, 2993 LP te Barendrecht
kWh People zoekt:

Data Analist Energiedata

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!