logo
wvhj2023
hero-image
28 juni 2019

Holland Solar presenteert handreiking en gedragscode voor zonneparken op land

Brancheorganisatie Holland Solar presenteert binnenkort samen met haar leden een handreiking en gedragscode voor zonneparken op land.

Alex Kaat ging begin maart 2019 voor Holland Solar aan de slag met het vervaardigen van een handreiking aan gemeenten voor grootschalige zonneparken op land. Die opdracht mondde al snel uit in een tweede: het opstellen van een gedragscode voor de ontwikkelaars van projecten. ‘Waar weerstand tegen zonneparken ontstaat, groeit het belang van onderling vertrouwen’, aldus Kaat. ‘Om de energietransitie waar te maken, moeten we gezamenlijk vooruit vanuit gedeelde waarden. De sector legt daarvoor nu een nieuwe, stevige basis.’

3 principes
De gedragscode die Kaat in concept op papier heeft staan, gaat uit van 3 principes. Zonneparken worden altijd ontwikkeld in samenwerking met de omgeving. Eisen en wensen wat betreft locatie, inpassing en deelnemende partijen worden in dit verband vanaf de eerste gesprekken meegenomen. De tweede leidraad is spannender; aan subjectiviteit onderhevig. De ontwikkelingen moeten altijd meerwaarde opleveren, dus geen mooi gebied aantasten, goed vormgegeven worden, niet lelijk zijn, werk opleveren… Als laatste geldt dat pv-projecten in principe eindig zijn. Het zijn geen woonwijken of snelwegen; het is tijdelijk landgebruik. Wanneer ze worden opgedoekt, mag er geen enkel zichtbaar of onzichtbaar spoor worden achtergelaten.

Lees hier het volledige artikel ‘Breed draagvlak uitrol zon op land is noodzaak’ in de juni 2019-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten