Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Utrecht wil uitrol zonnepanelen stimuleren via power purchase agreement

Utrecht wil uitrol zonnepanelen stimuleren via power purchase agreement

Door een 10-jarige stroomafnameovereenkomst (red. power purchase agreement, ppa) te tekenen, wil de gemeente Utrecht de komst van nieuwe wind- en zonneparken stimuleren. De gemeente start hiertoe een tender.

De gemeente gebruikt jaarlijks zo'n 50 miljoen kilowattuur voor onder meer straatverlichting, gemalen en gemeentelijke gebouwen. Het energieverbruik is vergelijkbaar met dat van 15.000 huishoudens. Met het verduurzamen van het eigen vastgoed, het plaatsen van zonnepanelen en het bieden van ruimte voor opwekking van duurzame energie wekt de gemeente een deel van de energie zelf op. De rest wordt ingekocht.

Af van fossiele brandstoffen
‘Gemeenten kunnen als grote inkoper van stroom het verschil maken’, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (Energie). ‘Met deze tender stimuleren we nieuwe projecten om in Nederland met wind of zon duurzame energie op te wekken. Zo kunnen we stapsgewijs af van fossiele brandstoffen.’

De gemeente zet in de tender daarom in op de inkoop van zo duurzaam mogelijke energie uit nieuwe Nederlandse windmolens en zonneparken. De gemeente heeft een tender uitgeschreven waarop marktpartijen zich tot half augustus kunnen inschrijven, waarna de stad dit najaar een keuze maakt. Utrecht wil met de nieuwe leverancier als strategisch partner werken aan volledig duurzame levering van stroom. Op de gemeentewerf aan de Tractieweg gaat de gemeente met de leverancier werken aan nieuwe, innovatieve projecten. Doel is om het verbruik van energie zoveel mogelijk samen te laten vallen met het moment dat duurzame energie beschikbaar is, waardoor het gebruik van fossiele energie zoveel mogelijk wordt beperkt. Een voorbeeld is dat het laden van elektrische auto’s bijvoorbeeld pas start als de zon is opgekomen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
AliusEnergy zoekt:

Medewerker service en support

AliusEnergy zoekt een medewerker service en support.
Fulltime • Eersel
Zonneplan zoekt:

Customer Service Medewerker

Zonneplan zoekt een Customer Service Medewerker
Fulltime • Zwolle
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!