Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Universiteit Wageningen: Zonnebossen van Hedgehog kunnen verwoestijning tegengaan
foto: Hedgehog

Universiteit Wageningen: Zonnebossen van Hedgehog kunnen verwoestijning tegengaan

Hedgehog Applications heeft een groep studenten van Wageningen University & Research (WUR) onderzoek laten doen naar de potentie van Zonnebossen met transparante zonnepanelen.

De Zonnebossen, een concept van Hedgehog Applications, hebben transparante zonnepanelen die op een hoogte van 4 tot 6 meter zijn geplaatst. Zo wordt dubbel gebruik van grond mogelijk gemaakt. Hierdoor kan in de toekomst landbouwgrond gecombineerd worden met het opvangen van zonne-energie.

Grondgebruik
Wat de mogelijkheden zijn voor het grondgebruik onder zonnepanelen en wat de optimale manier is om deze Zonnebossen in te zetten, is voorgelegd aan de Academic Consultancy Training (ACT) van de WUR. Binnen ACT doet steeds een groep van circa 6 studenten multidisciplinair onderzoek naar verschillende voor opdrachtgevers relevante vraagstukken. Voor het Zonnebos hebben 2 groepen studenten onderzoek gedaan.

Het eerste onderzoek ‘Exploring the opportunities and feasibility of combining food and energy production in agriculture’ onderbouwt dat de Zonnebossen in Nederland een haalbare optie zijn voor boeren om hun businessmodel te verbeteren en de gewasbestendigheid tegen klimaatverandering te vergroten.

Semi-aride gebieden
Het tweede onderzoek ‘Combining solar energy and crop production, A recipe for the futurefarming’ bevestigde wederom dat de Zonnebossen naast Nederland, boeren ook een economisch aantrekkelijk alternatief voor zonneparken in semi-aride (red. droge) gebieden biedt. Uit de studie kwam eveneens naar voren dat de Zonnebossen mogelijkheden bieden voor het tegengaan van verwoestijning in semi-aride gebieden. Bepaalde gewassen groeien beter in de schaduw en door het ontstaan van een microklimaat onder de zonnepanelen is er minder water benodigd, met het bijkomende voordeel dat er tegelijkertijd zonne-energie wordt opgewekt.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Green Energy Company zoekt:

Installateur zonnepanelen

Green Energy Company zoekt zonnepaneelinstallateurs.
Fulltime • Nederland
E2-Energie zoekt:

Solar monteur

E2-Energie zoekt een elektromonteur
Fulltime • Duiven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!