Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
FIOD doorzoekt installatiebedrijf vanwege fraude met Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

FIOD doorzoekt installatiebedrijf vanwege fraude met Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De FIOD heeft afgelopen maand in Nijmegen en omstreken doorzoekingen gedaan in een woning en een bedrijfspand. Een 36-jarige man wordt verdacht van fraude met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

De man wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte. Er is beslag gelegd op de administratie en contant geld. De verdachte heeft een installatiebedrijf. Uit onderzoek komt volgens de FIOD naar voren dat de man aan particulieren vraagt mee te werken aan de fraude door een aanvraagformulier voor subsidie voor warmtepompen in te vullen en te ondertekenen. Hiervoor krijgen zij direct enkele honderden euro’s contant van hem. De warmtepompen worden vrijwel nooit geleverd en geïnstalleerd. Dit is logischerwijs wel vereist om de ISDE-subsidie te kunnen krijgen. De aanvragen voor subsidie werden door de man met een bewijs van aanschaf en een betalingsbewijs naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verzonden. De subsidie wordt vervolgens rechtstreeks aan de diverse particulieren betaald, die vermoedelijk volgens afspraak (een deel van) de subsidie contant aan de verdachte uitbetalen. RVO.nl heeft een aantal adressen bezocht. In 70 procent  van de bezochte adressen zijn geen warmtepompen aangetroffen.

100.000 euro
De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een fraudemelding van RVO.nl. Vermoedelijk heeft de verdachte valse facturen en betalingsafschriften gemaakt, die door de particulieren gebruikt zijn als bewijs bij de subsidieaanvraag op een warmtepomp. Het vermoeden is dat er tot circa 100.000 euro onterecht aan de aanvragers is uitgekeerd uit de Investeringssubsidie duurzame energie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De ISDE geeft een tegemoetkoming bij de aankoop van warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is bedoeld om particulieren en zakelijke gebruikers te ondersteunen om te zorgen voor duurzame verwarming. De subsidie wordt verleend door de RVO.nl waarbij ook de rechtmatige besteding ervan bewaakt wordt. Bij een vermoeden van fraude doet men in alle gevallen aangifte. Ook zal RVO.nl de subsidie terugvorderen bij particulieren die deze onterecht hebben ontvangen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
ECONNETIC bv zoekt:

Consultant Zonne-energie

<24 uur - Driebergen (nabij Utrecht)
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative (Nederland)

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!