Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Dronten geeft verklaring van geen bedenkingen voor zonneparken Dorhout Mees en Flevonice
foto: Solarfields | IB Vogt

Dronten geeft verklaring van geen bedenkingen voor zonneparken Dorhout Mees en Flevonice

De gemeente Dronten heeft een verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor de zonneparken Dorhout Mees en Flevonice. Het gaat in totaal om circa 100 hectare aan zonnepanelen.

Met de afgifte van een verklaring van geen bedenkingen door de gemeenteraad – een ruime meerderheid schaart zich achter de 2 zonneparken – is de weg vrijgemaakt voor het college van burgemeester en wethouders om de vergunningen te verstrekken voor de 2 zonneparken die ontwikkeld worden door Solarfields en IB Vogt. Gezamenlijk kennen de zonneparken een vermogen van 125 megawattpiek en ruim 335.000 zonnepanelen. De bouwstart is voorzien voor begin 2021.

Dorthout Mees: van golfbaan naar zonnepark
Het projectgebied van zonnepark Dorhout Mees ligt ten zuiden van het dorp Biddinghuizen en maakt deel uit van het recreatiegebied Dorhout Mees. In het gebied zijn diverse voorzieningen aanwezig zoals een golfbaan, een conferentiehotel, een schietbaan en een survival- en adventureterrein. Het projectgebied zelf is op dit moment ingericht als een golfbaan van circa 85,5 hectare groot. Dit gebied maakt deel uit van een patchworklandschap ofwel een eigengemaakt landschap dat afwijkt van de oorspronkelijke ontginningsstructuur van de polder. Het zonnepark van 85,5 hectare zal 25 jaar worden geëxploiteerd.

Flevonice: zonnepark rondom ijsbaan
Het zonnepark Flevonice wordt op een aangrenzende locatie gerealiseerd. Het projectgebied zelf is op dit moment ingericht als beweegpark ‘Flevonice’. In dit gebied zijn diverse voorzieningen aanwezig zoals een 400-meter-ijsbaan, een lange buitenijsbaan, een beweegpark, een fun-icepark voor kinderen en een kartbaan. Er is bovendien al een zonnepark van 1 hectare aanwezig. Het beoogde gebied voor het nieuwe zonnepark heeft een totale oppervlakte van circa 53 hectare.

Flevonice wil het beweegpark aan de Strandgaperweg te Biddinghuizen duurzamer inrichten met zonnepanelen, onder meer omdat de aanwezige ijsbanen een grote energiebehoefte kennen. Het voornemen is om in totaal 23,6 hectare zonnepanelen op het park te realiseren waarvan een deel al gerealiseerd is (red. een zonnepark van 1 hectare), een deel al vergund is en nu voor een deel de verklaring van geen bedenkingen is afgegeven.

Op nog te realiseren carports en het bestaande entreegebouw worden zonnepanelen geplaatst. Dit betreft een oppervlakte van in totaal 6,8 hectare inclusief overkapping van de 400-meterbaan. Daarnaast is voor de gronden direct ten zuiden van de zonnepanelen al een omgevingsvergunning voor een zonnepark verleend. Dit betreft een oppervlakte van 4 hectare. Het nieuwe project waarvoor nu een verklaring van geen bedenkingen is afgegeven, heeft betrekking op een zonnepark van 11,8 hectare. Uiteindelijk zal Flevonice 32,7 megawattpiek aan zonnepanelen tellen.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
HG Zonnepanelen B.V. zoekt:

Servicemonteur PV

Fulltime (40 uur) - Hengevelderweg 6
HG Zonnepanelen B.V. zoekt:

Werkvoorbereider PV

Fulltime (40 uur) - Hengevelderweg 6
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!