Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rural Spark  breidt uit naar Afrikaanse markt met energierouter op zonne-energie
foto: Rural Spark

Rural Spark breidt uit naar Afrikaanse markt met energierouter op zonne-energie

Rural Spark wil de komende jaren de Afrikaanse markt veroveren. Het Nederlandse bedrijf heeft een op zonnepanelen werkende energierouter ontwikkeld waarmee stroom kan worden opgewekt, opgeslagen en gedeeld.

Na jarenlang in India actief te zijn geweest en de producten uitgebreid te hebben getest en doorontwikkeld, breidt het bedrijf uit naar Afrika. De focus komt te liggen op de Sub-Sahara regio waar toegang tot elektriciteit voor 580 miljoen mensen afwezig of beperkt is. Met de energierouters geeft het bedrijf een kwetsbare groep toegang tot volledige deelname aan de maatschappij.

De 3 jonge ondernemers achter Rural Spark ontwikkelden een op zonnepanelen werkende energierouter die voorziet in huis-, tuin- en keukenenergie. Met de router kan men niet alleen het huis koel houden of lampen en mobiele telefoons van energie voorzien, maar ook ongebruikte energie opslaan in batterijen. ‘In India is al gebleken dat het verkopen van in batterijen opgeslagen, onbenutte energie perfect kan dienen als een manier om geld te verdienen voor deze groep die het hard nodig heeft. Dorpelingen verkopen de energie die zij als het ware overhouden aan hun buren die op die manier óók profiteren van de aanschaf van de energierouter’, aldus Marcel van Heist, oprichter van Rural Spark. Het bedrijf biedt op deze manier niet alleen een oplossing voor het gemis aan betrouwbare energie, maar draagt tevens bij aan de economische zelfstandigheid van mensen in afgelegen gebieden.

Voor nu focust Rural Spark zich op gebieden waar de nood het hoogst is en hun product het grootste effect teweegbrengt. Sub-Sahara Afrika is bij uitstek een gebied dat wegens gebrek aan betrouwbare energie ondersteund vanuit de overheid, staat te springen om private energie-initiatieven. Er leven in deze regio ruim 580 miljoen mensen zonder toegang tot betrouwbare energie. Het is de verwachting dat dit aantal de komende 5 jaar door toenemende bevolkingsgroei met 80 tot 90 procent zal stijgen. Het is de missie van Rural Spark om een belangrijke rol te spelen in de energievoorziening van de Sub-Sahara. Rural Spark is een fundraising gestart en geïnteresseerden kunnen investeren via Symbid.nl.

Nu in Solar Magazine

Mei 2019

Vernieuwde aanpak innovatie in zonne-energie door ECN part of TNO: ‘Het is tijd voor pv 2.0, we bewegen steeds verder weg van one-size-fits-all-oplossingen’ Nieuw directieteam KiesZon wil groeien in zakelijke én...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Commercieel technisch adviseur

SolarToday zoekt een commercieel technisch adviseur
Fulltime • Roosendaal
Slim Opgewekt zoekt:

Initiatiefnemer

Slim Opgewekt zoekt een Initiatiefnemer.
Fulltime • Arnhem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!