Solar Magazine - Liander verzwaart elektriciteitsnet in Noordoostpolder voor extra zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander verzwaart elektriciteitsnet in Noordoostpolder voor extra zonnepanelen
foto: Alliander

Liander verzwaart elektriciteitsnet in Noordoostpolder voor extra zonnepanelen

Netbeheerder Liander meldt het elektriciteitsnet in Noordoostpolder te verzwaren om de uitrol van extra zonnepanelen mogelijk te maken. Het gaat om het elektriciteitsnet in onder meer Ens, Urk, Emmeloord en Espel.

Liander (red. onderdeel van netwerkbedrijf Alliander) presenteerde in februari al een overzicht van 5 gebieden waar men met knelpunten kampt in het elektriciteitsnet en aan oplossingen werkt. Hier is Noordoostpolder nu aan toegevoegd. Op verschillende locaties in deze gemeente gaat de netbeheerder de komende jaren dikkere kabels leggen, elektrische installaties versterken en nieuwe elektriciteitsverdeelstations bouwen. Naast de opmars van zonnestroom is volgens Liander ook de opkomst van elektrisch vervoer een extra factor die de vraag naar elektriciteit versterkt. De lange doorlooptijden van de aanleg van onder meer elektriciteitsverdeelstations zijn een extra complicerende factor.

In gesprek met gemeente
Om de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de Noordoostpolder mogelijk te maken, zijn de netbeheerder en gemeente constructief in gesprek om plannen, mogelijkheden en verwachtingen op elkaar af te stemmen. Dit is maatwerk, ook in deze gemeente is kennis van de vestigingslocaties voor duurzame opwekinstallaties essentieel. Daarnaast onderzoekt Liander de mogelijkheden om innovaties en slimme oplossingen om netverzwaringen te voorkomen ook in de Noordoostpolder in te zetten.

Overzicht maatregelen
De volgende maatregelen worden en zijn in Noordoostpolder genomen door Liander:

  • Om Ens van meer elektriciteit te kunnen voorzien, is in 2018 een nieuwe elektriciteitskabel van Emmeloord naar Ens gelegd. Daarnaast bereidt men de bouw van een nieuw elektriciteitsverdeelstation voor.
  • Om Urk van meer elektrisch vermogen te kunnen voorzien, gaat Liander extra installaties bouwen in Emmeloord en Urk. De planning is om de uitbreiding van elektriciteitsverdeelstation Emmeloord in 2022 af te ronden en in 2023 de bouw te starten van een nieuw elektriciteitsverdeelstation op Urk.
  • Om de kwaliteit van het elektriciteitsnet rond Espel te verbeteren, herstructureert Liander het transportnetwerk en bouwt de netbeheerder een nieuw elektriciteitsverdeelstation bij Tollebeek.
  • In het noorden van de Noordoostpolder liggen uitzonderlijk lange elektriciteitskabels die minder geschikt zijn voor teruglevering van grote hoeveelheden zonnestroom en de toenemende vraag naar elektrisch vermogen. Om meer klanten zonne-energie te kunnen laten terugleveren, legt Liander een extra elektriciteitsnet aan dat gevoed wordt vanuit het elektriciteitsverdeelstation in Lemmer.
  • Ook voor Marknesse/Vollenhove is Liander bezig met het uitwerken van plannen om de netcapaciteit te versterken.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
OUXO Energy B.V. zoekt:

Binnenwerk monteur MBO4 Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!