Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GroenLeven ontwikkelt drijvend zonnepark van 48 megawattpiek voor Kremer Zand en Grind
foto: GroenLeven / Kremer Zand en Grind

GroenLeven ontwikkelt drijvend zonnepark van 48 megawattpiek voor Kremer Zand en Grind

GroenLeven meldt op de Zuidplas van Kremer Zand en Grind in Sellingerbeetse een drijvend zonnepark van 48 megawattpiek te ontwikkelen. De zonnestroom gaat direct naar Kremer Zand en Grind.

Het zandwinbedrijf wil hiermee de bedrijfsvoering verduurzamen. De Zuidplas is als winlocatie van zand niet meer in gebruik. Daarom is het volgens de betrokkenen de ideale locatie voor een drijvend zonnepark. Het drijvende zonnepark moet medio 2020 opgeleverd worden.

Om optimaal gebruik te maken van het vermogen van het zonnepark, verplaatst Kremer Zand en Grind de klasseerinstallatie bij de zandwinning in de Noordplas en de drooginstallatie uit Emmen naar een industriepark in Groningen-Zuid. Met het verhuizen van de drooginstallatie wordt deze omgebouwd van gasgestookt naar elektrisch.  Hiermee wordt jaarlijks een enorme hoeveelheid gas bespaard en vindt er een grote reductie plaats in de uitstoot van CO2. Door straks zand te drogen als de zon schijnt, kan voldoende voorraad droog zand, voor onder andere toepassing in de waterzuivering, worden geproduceerd zonder dat hier gas aan te pas komt.

De verhuizing van de klasseerinstallatie door het zonnepark heeft meer positieve gevolgen: voortaan vindt het zandtransport plaats via een drietal pijpleidingen. Deze verbinden de zandwinning rechtstreeks met het industriepark en de verwerkingsinstallaties. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk dat zandwagens de omgeving van Sellingen doorkruisen. Dit zal de rust in de omliggende dorpen vergroten. De Zuidplas zelf is omringd door groen. Daarmee is het zonnepark vrijwel compleet aan het zicht onttrokken.

GroenLeven wist in 2018 ruim 250 megawattpiek aan SDE+-subsidie binnen te halen voor drijvende zonneparken.

Nu in Solar Magazine

Mei 2019

Vernieuwde aanpak innovatie in zonne-energie door ECN part of TNO: ‘Het is tijd voor pv 2.0, we bewegen steeds verder weg van one-size-fits-all-oplossingen’ Nieuw directieteam KiesZon wil groeien in zakelijke én...
Vacatures
Huawei zoekt:

Technical Mkt Manager

Huawei zoekt een Technical Support Engineer m/v
Adore Montage zoekt:

Werkvoorbereider zonnepanelen

Adore Montage zoekt een Werkvoorbereider zonnepanelen
Fulltime • Den Haag
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!