Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Provincie Friesland gaat eigen gebouwen en gronden van zonnepanelen voorzien
foto: Wikimedia

Provincie Friesland gaat eigen gebouwen en gronden van zonnepanelen voorzien

De provincie Friesland investeert 7 miljoen euro in energiebesparende maatregelen. Onder andere worden eigen gebouwen en gronden van zonnepanelen voorzien.

Energiebesparende maatregelen, zonnepanelen en duurzame warmte. Daar zet de provincie op in om de eigen organisatie in 2025 energieneutraal en zelfvoorzienend te maken. Zonnepanelen komen op eigen daken, bij infrastructurele werken en in het veld. Waar mogelijk worden gebouwen aangesloten op een collectief warmtenet. Dit alles vraagt de investering van 7 miljoen euro.

Adviesbureau Ekwadraat deed onderzoek naar de mogelijkheden. De route is: slim investeren in energiebesparing, zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen, duurzame warmte als warmtebron voor de kantoorgebouwen en de voorbeeldfunctie van de provincie oppakken.

Door slim in te zetten op energiebesparing kan ongeveer 6 terajoule worden bespaard. De provinciale organisatie gebruikt nu circa 26,6 terajoule per jaar. Ekwadraat heeft de effecten van de energiebesparing doorgerekend. Het gaat om de energiekosten over 20 jaar, de CO2-reductie en de investeringen in energiebesparende maatregelen.

De resterende energievraag na besparing kan worden opgewekt met zonnepanelen. Plaatsing op de daken van provinciale gebouwen heeft de voorkeur. Het dakoppervlak van het provinciehuis en de steunpunten is niet voldoende om de resterende energievraag te kunnen verduurzamen. Er zijn dus ook andere locaties nodig zoals veldopstellingen en infrastructurele werken.

Er wordt onderzocht of het provinciehuis aangesloten kan worden op een collectief duurzaam warmtenet in de binnenstad van Leeuwarden. Hierbij gaat de provincie, voor de andere kantoorgebouwen dan het provinciehuis, uit van ‘duurzame warmte’ waarbij de vrijkomende biomassa – houtsnippers en bermgras – zoveel mogelijk ingezet worden als brandstof voor het leveren van duurzame warmte.

De provincie wil met gemeenten en het Wetterskip kijken naar de beste plekken voor opwekking van duurzame energie op eigen gronden. Daarnaast wil ze samenwerken met de buren aan de Tweebaksmarkt en hen helpen bij verduurzaming. Voor de verduurzaming van de resterende energievraag wil de provincie veldopstellingen inzetten en de initiatieven vanuit dorpen stimuleren. Op het provinciehuis wordt een groen dak gerealiseerd. Dit leidt tot betere isolatie en bevordert de biodiversiteit.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Huurdezon (Zonnefabriek) zoekt:

Medewerker Sales

Huurdezon is een initiatief van Zonnefabriek. Zonnefabriek is een jong bedrijf dat gespecialiseerd is in zonne-energie. Met commercieel inzicht, idealisme en creativiteit hebben we binnen afzienbare tijd onze naam in Nederland gevestigd. Wij verkopen...
Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1096BD, 23A
Coolblue zoekt:

Voorman / 1e Elektromonteur

Plus- en minpunten + Je coacht je eigen vaste team op jouw bus en zorgt dat zij elke dag een beetje beter worden. + Je bent samen verantwoordelijk voor 1 à maximaal 2 installaties bij onze klanten thuis. + Zelfs als je een...
Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!