Solar Magazine - NVDE: ‘Op naar 75 procent wind- en zonne-energie, en er kan nog meer’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!

NVDE: ‘Op naar 75 procent wind- en zonne-energie, en er kan nog meer’

Als het aan de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie ligt gaan wind- en zonne-energie een nog grotere bijdrage aan de elektriciteitsproductie leveren dan nu is vastgelegd in het Klimaatakkoord.

De Tweede Kamer laat zich sinds deze week tot half april via een groot aantal rondetafelgesprekken door (markt)partijen die betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord bijpraten over hun visie op het geheel. Er staat in totaal 7 gesprekken gepland.

Op zee, land en daken
Voorafgaand aan de gesprekken dienen alle stakeholders position papers in. Zo stelde de vereniging Vastgoed Belang eerder deze week dat de ‘voortzetting van de salderingsregeling voor zonnepanelen onontbeerlijk’ is om zo particuliere verhuurders hun gebouwen te kunnen laten verduurzamen. Bovendien pleitte Netbeheerder Nederland in een position paper voor een verplichte netcapaciteitstoets bij het aanvragen van SDE+-subsidie en de mogelijkheid voor netbeheerders om de productie van zonneparken af te toppen.

De NVDE heeft haar position paper geschreven als bijdrage aan het rondetafelgesprek van de Klimaattafel Elektriciteit. ‘Verkenningen van het ruimtelijk potentieel laten zien dat er meer productie van elektriciteit uit wind en zon mogelijk is dan nu in het Klimaatakkoord staat: op zee, op land en op daken. Doordat windmolens en zonnepanelen steeds efficiënter worden, gaat het ruimtebeslag omlaag’, aldus de NVDE.

‘Goede oplossing salderingsregeling vinden’
‘De elektriciteitstafel heeft een goed rapportcijfer gekregen van PBL’, vervolgt de NVDE. ‘Het lijkt erop dat het doel gehaald kan worden. Daarvoor is het nog wel noodzakelijk om een goede oplossing te vinden voor de salderingsregeling. Nu is het tijd om over te gaan naar de uitvoering. Daarover zijn ook tientallen werkafspraken gemaakt.’

Bij de uitvoering van het Klimaatakkoord zijn er voor de NVDE diverse belangrijke prioriteiten, zoals het op tijd zicht krijgen op de kansen voor extra elektrificatie, zodat de ambities voor de elektriciteitstafel inclusief de ontwikkeling van netten, daarop kunnen worden bijgesteld. Stevige afspraken waarmee de industrie haar doelen haalt, zijn dus van direct belang voor de elektriciteitssector. Ook de versnelling van de projectontwikkeling, inclusief tijdige netaansluiting en tijdige verzwaring van het netwerk is voor de NVDE een prioriteit.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Owner (Projectleider)

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!