De onderzoekers wisten het veelgebruikte CO2-afvangmateriaal calciumoxide te verbeteren door het te verrijken met kleine hoeveelheden transitiemetalen zoals zink, ijzer, kobalt, nikkel of koper. Die toevoeging zorgde dat het opslagmateriaal het afgevangen CO2 al bij 50 graden Celsius lagere temperatuur vrijlaat dan de reguliere 900-950 graden Celsius van bestaande technologie. De vondst is daarmee een manier om CO2-afvang energiezuiniger te maken. Wetenschappers Mike Gleeson, Tesfaye Belete en Richard van de Sanden publiceerden hun werk in the Journal of CO2 Utilization.
CO2 efficiënter afvangen is waardevol, maar DIFFER's solarfuels-onderzoek mikt op een nog ambitieuzer doel: het afgevangen CO2 samen met behulp van duurzame elektriciteit omzetten in brandstoffen of andere waardevolle chemicaliën. ‘Solar fuels bevatten minstens 40 keer méér energie dan hetzelfde gewicht in batterijen’, aldus Richard van de Sanden, die leiding geeft aan DIFFER’s solarfuels-onderzoek. ‘Ze zijn daarom ideaal om duurzame energie seizoenenlang op te slaan, maar ook voor transport over lange afstand zoals intercontinentaal vliegverkeer, of om de industrie van fossiele grondstoffen af te helpen.’
DIFFER is het Nederlandse instituut voor funderend energieonderzoek en een van de 9 onderzoeksinstituten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO. DIFFER's onderzoek richt zich op zowel de omzetting en opslag van duurzame energie in solar fuels, als op het realiseren van schone, veilige en ruim voorradige energie uit kernfusie.