Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Bouw zonnepark Lutten Levert van 1,6 megawattpiek kan van start

Bouw zonnepark Lutten Levert van 1,6 megawattpiek kan van start

De bouw van het zonnepark van 1,6 megawattpiek aan de Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten kan van start. Het college van burgemeester en wethouders heeft de omgevingsvergunning verleend.

De initiatiefnemer coöperatie Lutten Levert heeft van de gemeenteraad een positief advies gekregen. Het zonnepark van 1,7 hectare gaat voldoende groene zonnestroom genereren voor circa 330 huishoudens. Om te zorgen dat het zonnepark goed in de omgeving past, is een ruimtelijk kwaliteitsplan met onder andere een brede meidoornhaag onderdeel van de omgevingsvergunning.

Concreet wil Hardenberg in 2030 een derde van alle gebruikte energie duurzaam opwekken met een mix van energieopwekkingsmogelijkheden. Er zijn al een aantal projecten in uitvoering die een bijdrage leveren aan het aandeel duurzame energie. Zo is de bouw van 5 windmolens in het gebied ten zuiden van Dedemsvaart gestart. Meerdere bedrijven produceren duurzame energie zoals groen gas op basis van biomassa. Verder besloot de gemeenteraad in oktober 2017 om met 5 kansrijke pilotprojecten op het gebied van duurzame energie aan de slag te gaan. Het gaat daarbij om projecten op het gebied van windenergie, restwarmte en zonne-energie.

Deze pilotprojecten krijgen momenteel samen met lokale partijen en inwoners vorm. De afspraak is gemaakt dat de gemeenteraad bij deze pilotprojecten op het gebied van zonne- en windenergie voorafgaand aan het starten van ruimtelijke procedures een definitief go/no-go besluit neemt.

De opbrengsten van het zonnepark komen ten goede aan de lokale gemeenschap. Inwoners van Lutten en omstreken kunnen meedoen in het project en 15 jaar lang profiteren van korting op de energiebelasting. 10 procent van de opbrengsten wordt via Plaatselijk Belang Lutten geïnvesteerd in duurzaamheidsinitiatieven in het dorp. De bouw, het onderhoud en het beheer wordt waar mogelijk in samenwerking met lokale ondernemers uitgevoerd. Er is ook aandacht voor educatie, met presentaties op scholen, excursies naar het zonnepark en een informatiebord. De kennis en expertise die Lutten Levert opbouwt, is beschikbaar voor andere initiatiefnemers.

Voorzitter Gerwin Veltink van de energiecoöperatie Lutten Levert: ‘In 2015 won Lutten Leeft de wedstrijd “meest duurzame kern van de gemeente Hardenberg”. Een van de projecten uit het winnende duurzaamheidsplan was het collectief inkopen van duurzame energie en/of het gezamenlijk opwekken van energie. Dat heeft geleid tot de energiecoöperatie Lutten Levert. Met Lutten Levert willen we duurzame zonne-energie opwekken voor de bewoners van Lutten en omstreken, naar behoefte van de gemeenschap. Mede omdat we van het gas af moeten, verwachten we steeds meer vraag naar elektriciteit. De elektriciteit lokaal opwekken is dan de allermooiste oplossing.’

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Zon & Zo zoekt:

Teamlid Installateur

Zon & Zo zoekt een Teamlid Installateur
Fulltime • Alblasserdam
Libra Energy zoekt:

Customer Support medewerker

Libra Energy zoekt een Customer Support medewerker.
Uitgeest • Fulltime
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!