Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De gevolgen van de SDE++ voor de solar branche: ‘Ben je te duur, dan doe je niet mee’

De gevolgen van de SDE++ voor de solar branche: ‘Ben je te duur, dan doe je niet mee’

‘Ben je te duur, dan doe je niet mee.’ Dit is de waarschuwing van Olof van der Gaag (NVDE) aan zonne-energiebedrijven met het oog op de verbreding van de subsidieregeling SDE+ naar SDE++.

Eind 2018 ging er een kleine schok door de Nederlandse solar community. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat kondigde aan dat de dagen van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) waren geteld. Vanaf 2020 krijgt die een upgrade naar SDE++, met als fundamenteel verschil dat subsidieaanvragen voortaan worden beoordeeld op basis van vermeden en ook opgeslagen CO2. Wat dit exact gaat betekenen voor de solar branche is vooralsnog ongewis.

De nadere uitwerking van de SDE++ vindt gedurende 2019 plaats. Naast de juridische aspecten en uitvoerbaarheid, zal de stabiliteit van de regeling centraal staan. Daarnaast wordt bekeken welke technieken worden opgenomen. Voor de subsidieaanvragen per techniek wordt een reguliere marktconsultatie gehouden op basis van berekening van het PBL. Over de jaren zal de regeling herhaaldelijk herijkt worden om de meest toekomstbestendige opties te stimuleren.

‘Nog niet alles is duidelijk over de invulling en effecten van de regeling’, aldus Van der Gaag. ‘Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de vraag of er dadelijk harde subsidieplafonds komen voor specifieke technologieën. Maar we weten wel al heel veel, ook over de bredere beleidsinzet en marktontwikkeling. Zo is de kostprijsontwikkeling van pv die in het klimaatakkoord is opgenomen bijzonder ambitieus. ‘

Holland Solar reageerde fel op de bekendmaking van SDE++. Manager Beleid Amelie Veenstra noemt de mogelijke gevolgen van de nieuwe regeling ronduit zorgwekkend. Veel hangt daarbij af van de wijze waarop de details het komende jaar worden ingevuld. ‘We strijden voor een rechtvaardige regeling’, aldus Veenstra.

Lees hier het volledige artikel ‘De gevolgen van de SDE++ voor de solar branche’ in de maart 2019-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Libra Energy zoekt:

Customer Support Manager

Libra Energy zoekt een Customer Support Manager
Fulltime • Uitgeest
Janszon zoekt:

Coördinator Service en Onderhoud zonne-energie

Janszon zoekt een coördinator Service en Onderhoud zonne-energie in Amsterdam
24-36 uur • Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!