Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Solarclarity introduceert Bliq
foto: Bliq

Solarclarity introduceert Bliq

Solarclarity lanceert op de vakbeurs Solar Solutions zijn nieuwe totaalconcept voor de energieprosument van de jaren twintig: Bliq. Bliq biedt zonnepaneeleigenaren vergaande mogelijkheden voor energiemanagement.

Met een groei van 45 procent in 2018 is zonnestroom een steeds belangrijker deel van de Nederlandse elektriciteitsproductie. Bij huishoudens wordt die stroom nu verbruikt of simpelweg teruggeleverd. ‘Zolang we ongewijzigd salderen, stelt niemand zich daar vragen bij. Door de komst van de slimme meter worden flexibele energieprijzen toegankelijk voor de consument en met de inzet van de batterijen worden nieuwe verdienmodellen mogelijk. Met de aankondiging dat de salderingsregeling op 1 januari 2021 zal wijzigen, zal de markt ook beter moeten weten wat deze mogelijkheden zijn’, aldus Solarclarity.

Bliq is een platform dat gebruikers in staat stelt om de voordelen in de elektriciteitsmarkt te benutten die mogelijk zijn geworden door de ontwikkeling van zonne-energie, batterijtechnologie en energiemanagement. Het platform bestaat uit een app waarbij zowel productie als gebruik worden gemonitord, een flexibel energiecontract, een batterij en in de toekomst koppelingen naar warmtepompen of laadpalen. Het systeem kan inspelen op prijsfluctuaties op de stroommarkt, waardoor energiekosten lager zullen worden. Een belangrijk kenmerk is dat deze optimalisatie automatisch gebeurt zonder dat de gebruiker er actief mee bezig moet zijn. De wasmachine hoeft zo niet te worden aangezet wanneer de zon schijnt. Het is andersom: wanneer de wasmachine wordt aangezet, kiest het systeem zelf de slimste stroombron: direct van de zonnepanelen, de batterij of het elektriciteitsnet.

Bliq is ontworpen om aan te sluiten op de honderdduizenden zonnestroominstallaties die Nederland al rijk is. Deze zonnepaneelinstallaties hebben volgens Solarclarity veelal omvormers die niet zijn voorzien op de toevoeging van een batterij of energiemanagement gateway. Bliq is uniek door zijn compatibiliteit met een groot aantal van deze systemen. Bovendien kunnen alle elementen los gebruikt worden zodat installateurs zelf kunnen oordelen wat voor hen de meest passende oplossing is.

De uitrol van Bliq gebeurt gefaseerd en is afgestemd op de overgang van salderen in zijn huidige vorm naar ‘salderen nieuwe stijl’ in 2021. Solarclarity hierover: ‘Naar verwachting wordt het zelf consumeren van opgewekte stroom dan immers interessanter dan deze terugleveren aan het net. De markt heeft behoefte aan informatie over wat dat voor hen gaat betekenen. Met de Bliq-app kunnen gebruikers daarom nu al in kaart brengen hoe hun productie en consumptie verlopen. Daarmee wordt voorspelbaar hoe rendabel een investering in een batterij zal zijn met behulp van flexibele energieprijzen.’

De Bliq app en Bliq-energy zullen in april beschikbaar zijn. In de eerste helft van dit jaar volgen een gateway voor de slimme meter en een flexibel energiecontract met uurtarieven die de energiemarkt volgen. Na een uitgebreide fieldtest volgt dan in de tweede helft van dit jaar de Bliq-batterij. De ambitie is dat gebruikers in 2020 deel zullen kunnen nemen in de Bliq-cloud, waarin deelnemers samen een virtuele elektriciteitscentrale kunnen vormen.

Solarclarity is op 19, 20 en 21 maart te bezoeken tijdens de vakbeurs Solar Solutions in Expo Haarlemmermeer. Gratis toegangskaarten kunnen hier besteld worden met de code ‘19SOLARMAG’.

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
Kieszon zoekt:

DC Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen
Kieszon zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!