logo
wvhj2023
foto: Meyer Burger
foto: Meyer Burger
4 maart 2019

Crowdfunding voor zonnepanelenfabriek in Veendam, Innolane nadert financial close

De initiatiefnemers van zonnecellen- en zonnepanelenfabriek Innolane in Veendam naderen de afronding van de financiering voor hun fabriek. Om de periode tot financial close te overbruggen, is crowdfunding gestart.

Innolane presenteerde in 2017 zijn plannen om een fabriek te starten waar zowel zonnecellen als zonnepanelen gemaakt worden. Sindsdien is het relatief stil rond het initiatief, maar met het succesvol starten van een crowdfundingscampagne – de benodigde 400.000 euro is in enkele dagen tijd al bijna volledig opgehaald – komen de ontwikkelingen in een stroomversnelling. De vergunningen en subsidies voor de fabriek zijn reeds verstrekt en de zogenaamde termsheets van de vreemd vermogensverstrekkers zijn reeds vergeven. ‘INN zit in de laatste fase voor financial close en heeft liquiditeit nodig om de marketingkosten en kosten voor de laatste due diligences te financieren’, aldus de informatie op crowdfundingsplatform Greencrowd.

Van 185 naar 550 megawattpiek
Financial close – en daarmee aflossing bij de crowdfunders – wordt op dit moment verwacht eind juni 2019, maar dit kan ook enkele maanden later worden. Wanneer financial close plaatsvindt rondom juni 2019 kan de productie rond juni 2020 worden opgestart en rond september 2020 volledig operationeel zijn. Innolane wil in eerste aanzet een productiecapaciteit van 185 megawattpiek per jaar opzetten. Hiervoor is een investering van 85,6 miljoen euro vereist. De productiecapaciteit moet  vervolgens uitgebreid worden naar een niveau van 550 megawattpiek per jaar.

340 wattpiek
Het INN-zonnepaneel zal vanaf productiestart een vermogen leveren dat hoger is dan 340 wattpiek. Daarbij gaat het in eerste instantie om een monofacialzonnepaneel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van hetero junctiezonnecellen en de smart wire connection technology (swtc) voor de productie van de zonnepanelen. Beide technologieën zijn ontwikkeld door de Zwitserse machinebouwer Meyer Burger. INN claimt het eerste bedrijf ter wereld te zijn dat deze 2 technologieën combineert in een volledig geïntegreerde commerciële productielijn.

De efficiëntie van de zonnecellen zal bij de start  >23 procent zijn en geleidelijk toenemen tot >26 procet. De initiële celefficiëntie is reeds aangetoond in een industriële pilotproductielijn bij Meyer Burger in Duitsland.

Waferproductie en bifacial
INN kan door de toepassing van innovatieve productieapparatuur de waferdikte verminderen tot <100 micron. Dit kan zonder verlies van efficiëntie, zonder extra breuk en met dezelfde productiesnelheid. Omdat de logistiek voor dunne wafers volgens INN moeilijk en zeer kostbaar is, zal het zagen van de wafers daarom in een later stadium geïntegreerd worden in het INN- productieproces.

INN wil zich zo ontwikkelen tot een toonaangevende leverancier zijn van bifacial glas-glaszonnepanelen die het hoogste rendement in kilowattuur per vierkante meter leveren met daarbij een concurrerende kostprijs per kilowattuur.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten