Burgemeester Marjan van Kampen toont zich content met het nieuwe beleid: ‘Nog voordat er maar 1 letter op papier stond, zijn we eerst samen met inwoners, natuurorganisaties, technisch deskundigen, initiatiefnemers, jongeren en raadsleden met elkaar in gesprek geweest. Op deze manier wilden we een brede maatschappelijke discussie over zonneparken en met elkaar uitgangspunten voor het nieuwe beleid maken. Het past ook bij hoe wij als gemeente willen werken: op een participatieve manier samen beleid maken.’
Gemeengoed is het leggen van zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven. ‘Maar’, zeggen wethouders Jelle Beemsterboer en Hans Heddes ‘ook als we alle daken van woningen en bedrijven vol leggen met zonnepanelen, blijft er nog een grote opgave over.’
De gemeente heeft daarom samen met de Argumentenfabriek 2 denksessies en een gespreksdag gehouden. Hierbij hebben verschillende deskundigen en belanghebbenden uit de gemeente Schagen, zoals technisch experts, vertegenwoordigers van onder andere natuurorganisaties, initiatiefnemers voor zonneweiden en raadsleden, maar ook inwoners meegepraat en meegedacht over het beleid voor zonneparken in de gemeente Schagen.
Op een digitale kaart zijn alle locaties die in aanmerking komen voor zonneparken zichtbaar. Door de maximale hoogte van 1,5 meter en begroeiing kunnen zonneparken volgens het beleid buiten het zicht liggen. Bovendien wil Schagen zonneparken graag combineren met ander gebruik van ruimte, zoals waterberging of veeteelt.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.