
Het gaat om botersla, rode en groene eikenbladsla, frisee, lollo rossa en batavia. De sla is het hele jaar beschikbaar en wordt geteeld zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder meststoffen te verspillen. Smaak, voedingswaarden en houdbaarheid van deze slasoorten zijn volgens de partners vergelijkbaar met die uit de volle grond.
Een voordeel van het kweken van ‘sla op water’ is dat de ecologische voetafdruk afneemt. Kweek en transport vinden geheel binnen Nederland plaats. Het hele jaar kan er sla geteeld worden in Nederland. Alleen in de winter komt een klein percentage sla uit bijvoorbeeld Spanje, dat scheelt transportkosten en -uitstoot. Een besparing in diesel van een volle vrachtwagen per dag.
De zaadjes worden plantjes in de kweekcel die vervolgens naar de kas gaan. Daar groeien ze onder zonlicht en voeden ze zich met voedingsstoffen uit het water. In de winter wordt de kas bijverwarmd met gas uit onder andere de eigen biogasinstallatie en bijverlicht met led-verlichting en elektriciteit van zonnepanelen. Na de oogst (red. circa 190.000 kroppen per week) verwerkt Koninklijke Vezet de sla in ruim 1 miljoen producten per week.
De Solar & Storage Magazine Marktgids 2026 is verschenen. De jaarlijks terugkerende marktgids biedt een totaaloverzicht van de energieopslag- en zonne-energiemarkt en is een bijlage van de december 2025-editie van Solar & Storage Magazine. De marktgids kent dit jaar 14 rubrieken en bovendien zijn in samenwerking met een groot aantal bedrijven en organisaties de belangrijkste ontwikkelingen qua projecten, markt en technieken in kaart gebracht.