Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Innovatieproject STAL van start: zonnecellen integreren in lichtgewicht kunststofdak
foto: Solliance

Innovatieproject STAL van start: zonnecellen integreren in lichtgewicht kunststofdak

STAL is van start: Solar Tailored Agro Laminates. Doel van dit project is het gebruik van aardgas in de agrarische sector terugdringen door slimme integratie van zonnecellen in een lichtgewicht kunststofdak.

Een consortium van bedrijven en de kennisinstelling Solliance Solar Research, werkt met elkaar samen in de ontwikkeling van kunststof dakelementen waarmee elektrische energie wordt opgewekt en waarmee zonnewarmte wordt opgeslagen. Met een budget van 3 miljoen euro gaat het consortium dunne filmzonnecellen integreren, de benodigde productietechnologie ontwikkelen en deze productietechnologie opschalen. Beoogd eindresultaat is een pilot van 40 vierkante meter op een staldak bij een agrarisch bedrijf in Hoevelaken. Het 3-jarige project wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in de regeling Hernieuwbare Energie.

STAL richt zich niet alleen op ontwikkeling van deze nieuwe toepassing, maar zal zich nadrukkelijk richten op de ontwikkeling en opschaling van productietechnologie om in grote volumes te kunnen produceren. ‘Nu bekend is dat asbestdaken voor 2024 vervangen moeten worden, ligt er een enorme mogelijkheid om al dat dakoppervlak van zonnemodules te voorzien’, aldus Huib van den Heuvel van Solarge, een van de deelnemers in het project en al bezig met de ontwikkeling van lichtgewicht kunststof zonnepanelen. ‘Er ligt 80 miljoen vierkante kilometer dak dat vervangen moet worden, de helft ervan voorzien van pv zou al fantastisch zijn.’

Door dunne film solar en thermische omzetting te integreren in een bouwelement, worden de productiekosten ook gedrukt. En door dak en pv(t)-systeem niet apart aan te brengen, maar als één geïntegreerd systeem, verloopt het bouwproces efficiënter.

Wat dit project volgens de betrokkenen uniek maakt is het brede consortium, met bedrijven uit de hele bedrijfskolom, en de betrokkenheid van de eindgebruiker. Het project vindt zijn oorsprong in de vraag van de boer zelf. Dit geeft de gelegenheid vanuit alle vakgebieden, met de klanteisen centraal, een pvt-geïntegreerd dakelement te ontwikkelen, te produceren en te testen in een korte tijdsspanne. Deelnemers in het consortium zijn: Solarge, Kameleon Solar, Vanderleegte Werkt, Taylor, Expice, Stichting Gelijkstroom, Den Besten Techniek en Solartec. De pilot zal getest worden bij een boerenbedrijf van Herry den Besten. Penvoerder van het project is TNO, als een van de leidende organisaties in Solliance Solar Research.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Inkoper Solar

Fulltime (40 uur) - Noord Brabant
kWh People zoekt:

Junior Accountmanager Zonnecoöperatie

Fulltime (40 uur) - Noord Holland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!