Solar Magazine - Nationaal Solar Trendrapport 2019: Nederland heeft 4 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in 2018
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nationaal Solar Trendrapport 2019: Nederland heeft 4 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in 2018
foto: KiesZon

Nationaal Solar Trendrapport 2019: Nederland heeft 4 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in 2018

In 2018 zijn ruim 4 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd, blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2019, gepubliceerd door Dutch New Energy Research.

Volgens het rapport zijn er in 1 jaar tijd ongeveer 5.000 containers met zonnepanelen geïnstalleerd. Het merendeel daarvan wordt volgens de onderzoekers van Dutch New Energy Research gebruikt voor zakelijke toepassingen, zoals op bedrijfsdaken en in zonneparken.

De snelle groei van het aantal grote zonneparken leidt in sommige gebieden tot netproblemen. Zo meldden Enexis enTenneT begin januari dat zij in 6 gebieden in Nederland geen transportcapaciteit meer hebben om zonneparken aan te sluiten. 'Voor de netbeheerders is zonne-energie ongrijpbaar', aldus Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research. 'Een windpark wordt tot 10 jaar vooruit gepland, terwijl een zonnepark binnen 1 jaar gerealiseerd kan worden. Daar komt bij dat ook de netbeheerders, net als de installatiesector, met personeelstekort te kampen hebben.' 

Uit een rondgang in de sector door Dutch New Energy Research blijkt dat sommige ontwikkelaars de netbeheerders verwijten hun afspraken niet na te komen, met hoge kosten als gevolg. Maar zij durven lang niet altijd hiertegen in beroep te gaan, omdat ze bang zijn bij het volgende project onder aan de stapel te belanden. Heynen hierover: 'De Nederlandse zonne-energiemarkt groeit hard, maar loopt internationaal gezien enorm achter. De problemen waar we nu tegenaan lopen, speelden 10 jaar geleden al in Duitsland, daar moeten we van leren. Vanwege de oplopende spanningen, nemen we het initiatief tot een gesprek tussen de netbeheerders en de zonne-energiesector op 30 januari tijdens de Solar Business Day', aldus Heynen.

Toegangskaarten voor de Solar Business Day kunnen hier besteld worden.

 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Ontwikkelaar Zonne-Energie

Fulltime (40 uur) - Nijmegen
SolarNRG zoekt:

Manager Warmtepompen

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!