De onderzoekers benadrukken in de position paper dat zonnewarmte meer aandacht verdient: ‘Momenteel wordt gewerkt aan de opzet van een breed gedragen Klimaatakkoord. In het voorstel worden vele technieken en maatregelen besproken om CO2-reductie in alle sectoren mogelijk te maken. Het potentieel voor zonnewarmte, ook wel zonthermische energie genoemd, wordt hierin echter nog weinig meegenomen. Dit terwijl zonnewarmte op veel gebieden een belangrijke rol kan vervullen in de energietransitie. In het recent door Berenschot gepubliceerde warmtescenario, wordt een groot potentieel aan zonnewarmte aangenomen van 39 Petajoule in 2030 en 94 Petajoule in 2050.’
5 aanbevelingen
In de position paper worden 5 concrete aanbevelingen gedaan:
3 scenario’s
In de position paper worden voor 3 scenario’s – met ieder een andere configuratie – voor de toepassing van zonnewarmte geschetst en doorgerekend:
Onafhankelijk van de configuratie zorgt zonnewarmte voor directe ‘gratis’ CO2-reductie. Uit de berekeningen blijkt dat woningen met een elektrische warmtepomp (met buitenunit, scenario 3) qua jaarlijkse energiekosten voordeliger uit zijn wanneer deze worden gecombineerd met zonnecollectoren. De pvt-warmtepomp combinatie (scenario 1) is in termen van jaarlijkse kosten, vergelijkbaar tot iets lager met de combinatie met een buitenunit. Voor de hybride warmtepomp geldt dat het installeren van zonnecollectoren de jaarlijkse kosten vrijwel niet veranderen. Daarmee zijn bij alle scenario’s met zonnewarmte de kosten gelijk of lager dan zonder de toepassing van zonnewarmte, terwijl er dus extra duurzame warmte opgewekt wordt.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.