Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Berenschot presenteert warmtescenario: 107 Petajoule zonnewarmte in 2050
(foto: DSS)

Berenschot presenteert warmtescenario: 107 Petajoule zonnewarmte in 2050

Berenschot heeft een nieuw CO2-reductiescenario gepresenteerd: het warmtescenario. In het scenario voorziet het consultancybureau 107 Petajoule aan zonnewarmtesystemen (zonthermie) in 2050.

Eerder had Berenschot al 2 uiterste scenario’s doorgerekend: een elektronenscenario en een moleculenscenario. In beide gaat de CO2-emissie in 2050 terug naar vrijwel 0. Dit derde scenario, het warmtescenario, doet dit ook maar met meer integratie tussen de sectoren. Veel CO2-reductie wordt bereikt door grootschalige inzet op duurzame warmte. Daarbij gaat het om geothermie, zonnewarmte, industriële restwarmte en warmtepompen. Daarmee wordt veel van de warmtevraag in lage temperaturen direct gedekt.

In het warmtescenario wordt verondersteld dat uiteindelijk ruim 40 procent van de huishoudens wordt aangesloten op een volledig duurzaam warmtenet, met basiswarmte uit geothermie of restwarmte van bedrijven, en hulpketels op groen gas of waterstof. Deze warmtenetten worden vooral toegepast in steden met hoogbouw en (oude) woningen die moeilijk te isoleren zijn. De rest van de omvangrijke bestaande bouw gaat over op een mix van hybride en all-electric warmtepompen op CO2-vrije stroom en groen gas, aangevuld met zonthermie. Nieuwbouw is altijd all-electric volgens Berenschot.

In zijn scenario refereert Berenschot aan een studie van Holland Solar waaruit blijkt dat het potentieel van zonthermie 107 Petajoule in 2050 is. Randvoorwaardelijk hiervoor is volgens Berenschot het combineren van ruimte voor zonnestroomsystemen (zonnepanelen) met zonthermische systemen (zonnecollectoren). Hoewel momenteel in de energietransitie veel nadruk wordt gelegd op elektrificatie met behulp van zonnestroom, kan zonthermie volgens Berenschot een belangrijke bijdrage leveren als warmtebron en tegelijkertijd de elektrische piekvraag in de winter reduceren. Bijvoorbeeld in het geval van een volledig elektrische woning met warmtepomp, is een weerstandverwarming met een hoog vermogen aanwezig om in tapwater te voorzien. Wanneer de warmtepomp gecombineerd wordt met zonnecollectoren, kan deze piekvraag worden gereduceerd. Bovendien kunnen de zonnecollectoren de efficiëntie van de warmtepomp verhogen.

Nu in Solar Magazine

Mei 2020

Coolblue stoomt snel op naar top residentiële zonne-energiemarkt: ‘De internetverkoop van zonnepanelen werkt’ Joint Solar Programme III: hybride tandemzonnecel van 30 procent binnen handbereik voor Nederlandse onderzoekers De...
Vacatures
Polyglot zoekt:

Customer Support Technician

For its client Polyglot is looking for a Customer Support Technician NL/ENG
Fulltime • Nederland
Wocozon zoekt:

Klantenservice Medewerk(st)er

Wocozon zoekt een Klantenservice Medewerk(st)er
32-40 uur • Utrecht - De Meern
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!