Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GroenLeven en teler starten proef met zonnepanelen-overkapping boven fruit

GroenLeven en teler starten proef met zonnepanelen-overkapping boven fruit

Bij Piet Albers in Babberich verrijst dit najaar een nieuw perceel met frambozen en rode bessen overkapt met zonnepanelen. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO); belangenbehartiger voor fruitteelt.

In het pilotproject dat 0,5 hectare beslaat zullen door GroenLeven 3 soorten zonnepanelen met verschillende lichtdoorlatendheid worden getest. De kappen die bij Albers geplaatst worden, hebben aan beide kanten zonnepanelen. In de nok van de overkapping komt een opening van circa 20 cm, waardoor de warmte onder overkapping kan ontsnappen. Boven deze opening komt nog een kleine regenkap.

De SDE+-subsidie, die GroenLeven toegekend heeft gekregen, is bedoeld om 6 hectare kleinfruit te overkappen. Maar alles in een keer overkappen geeft een te groot risico voor het teeltbedrijf van Albers. Naar nu blijkt is het toch mogelijk eerst een proefperceel te overkappen, om daarna op het hele bedrijf overkappingen met het juiste type zonnepanelen te plaatsen. Het totale subsidiebedrag van 11,8 miljoen euro moet volgens de NFO voor 1 juli 2020 geïnvesteerd worden.

Albers over de proef: ‘In Duitsland worden ook al hardfruitpercelen met zonnepanelen overkapt tegen de hagel. Op ons bedrijf gaan we kijken hoe verschillende soorten frambozen – zomer- en herfstframbozen – en rode bessen reageren op de overkapping van zonnepanelen. Ons bedrijf wordt een pilotbedrijf voor Nederland.’

Nu in Solar Magazine

September 2018

De september-editie van Solar Magazine bevat artikelen over: GroenLeven schaalt op na bundeling van krachten met BayWa r.e.: ‘Meer dan 95 procent van onze beschikte SDE+-projecten wordt gebouwd’ Zon op Infra beleeft vliegende...
Vacatures
Slim Opgewekt zoekt:

Assistent Projectleider (met doorgroei potentieel)

Slim Opgewekt zoekt een Assistent Projectleider (met doorgroei potentieel)
Fulltime • Arnhem
E2-Energie zoekt:

Solar monteur

E2-Energie zoekt een elektromonteur
Fulltime • Duiven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!