logo
wvhj2023
(foto: Woontij)
(foto: Woontij)
23 augustus 2018

Woningcorporatie Texel bouwt verplaatsbare woningen met zonnepanelen

Woontij gaat samen met LiveFree en met medewerking van de gemeente Texel CO2-neutrale verplaatsbare woningen bouwen met ‘minimale impact op de natuur en de omgeving’. De huizen krijgen zonnepanelen.

CO2-neutrale woningen gaan veel verder dan nul-op-de-meterwoningen met betrekking tot CO2-reductie. Bij de nul-op-de-meterwoning wordt er een balans gevonden tussen opwekking en gebruik, maar is men in de winter nog steeds afhankelijk van fossiele brandstof om de woning te kunnen gebruiken. Bij CO2-neutrale woningen is er geen afhankelijkheid meer van fossiele brandstoffen. Door gebruik te maken van verplaatsbare woningen is hergebruik of herbestemming mogelijk, ook op andere locaties. De woningen hebben 2 slaapkamers en zijn vooral bedoeld voor kleine huishoudens.

De woningen zijn verbonden met elkaar via een zogenaamde ‘MicroGrid’. Hierbij lopen er elektrakabels, en een klein persriool van de woningen naar een klein gebouwtje van ongeveer 4 bij 4 meter. In dit gebouwtje staan een batterij en een aantal omvormers. Verder is er een computer voor de centrale domotica die de verdeling van de energie regelen en bewaken. Het dak van de woningen bestaat uit zonnepanelen. Om ook in de winter genoeg energie te hebben wordt er een warmtebuffer toegepast. Hierdoor ontstaat ook een hoger binnencomfort en hoeft de warmtepomp niet ’s nachts te draaien. De woningen en de installaties zijn zodanig ontworpen, dat deze op termijn aangesloten kunnen worden op een externe energiebron, zoals bijvoorbeeld een waterstofopslag of een (inklapbare) windturbine. Hiervoor hoeven de woningen niet te worden aangepast en zijn slechts aanvullende voorzieningen in de energie-unit nodig.

Naar verwachting gaan de woningen meer energie opwekken dan gebruiken. Het energieoverschot wordt geleverd aan het naastgelegen complex Tubantia. Deze extra woningen zijn een aanvulling op de prestatieafspraken met de gemeente Texel om 1.500 huurwoningen op Texel te exploiteren. De woningen worden verhuurd als "economiewoning" en daarmee specifiek bedoeld voor nieuwe medewerkers van Texelse bedrijven. Nieuwe medewerkers krijgen bij ondertekening van een arbeidsovereenkomst direct de beschikking over woonruimte op Texel. Zij behouden hun inschrijfdatum bij Woontij zodat ze vanuit deze woningen kunnen doorstromen naar een reguliere woning op Texel, waarna de woningen weer vrijkomen voor nieuwe medewerkers van Texelse bedrijven. Volgens de planning zijn de woningen reeds dit jaar gereed. De casco's worden gebouwd door Nordic Houses in Tallinn te Estland. Bij de plaatsing en realisatie van het fundament is Keijbouw uit Oudeschild betrokken. Als het een succes wordt, zal Woontij in overleg met de gemeente onderzoeken of op andere locaties nog meer van dergelijke woningen geplaatst kunnen worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten