Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stedin: kwart zonnepanelen niet geregistreerd, eerste half jaar 77 megwattpiek geïnstalleerd
(foto: Stedin)

Stedin: kwart zonnepanelen niet geregistreerd, eerste half jaar 77 megwattpiek geïnstalleerd

Stedin meldt dat er in het werkgebied van de netbeheerder in de eerste helft van 2018 77 megawattpiek aan zonnepanelen verwelkomd is. Belangrijke kanttekening: circa een kwart van de zonnepanelen is niet in beeld.

Stedin heeft voor een steekproef satellietbeelden van wijken in Rotterdam en Delft bekeken en legde deze langs de lijst met geregistreerde zonnepanelen. Hieruit bleek dat 25 procent van zonnepanelen niet is doorgegeven aan Stedin. Als men de conclusie uit de steekproef doortrekt voor het hele verzorgingsgebied van Stedin (red. Zuid-Holland en Utrecht) zou er voor 81,5 megawattpiek aan vermogen zonnestroom onbekend zijn. Omgerekend zo’n 326.000 zonnepanelen.

Het geregistreerde vermogen van zonnepanelen op huishoudens in Stedin-gebied heeft overigens een nieuw record gevestigd. In het eerste halfjaar van 2018 groeide het zonnevermogen in Stedin-gebied met 77 megawattpiek. Eerder melden netbeheerders Enexis en Alliander al een recordgroei van respectievelijk 135 megawattpiek en 327 megawattpiek in de eerste helft van 2018.

De groei van het aantal zonnestroomsystemen met een grootverbruikersaansluiting bij Stedin steeg met 32 megawattpiek, met een kleinverbruikersaansluiting met 45 megawattpiek. Daarmee komt het totale geregistreerd vermogen van zonne-energie van huishoudens, bedrijven en andere organisaties in Zuid-Holland en Utrecht uit op 438 megawattpiek. Door de steekproef van Stedin is volgens de netbeheerder aan te nemen dat werkelijke vermogen zonnestroom nog veel hoger ligt.  

Stedin publiceert ieder halfjaar een de ranglijst met gemeenten met het meeste geregistreerde vermogen zonnestroom op huishoudens. In de bovenste helft van de ranglijst is niet veel verandering gekomen. Utrecht steekt nog steeds met kop en schouders boven de anderen uit. Amersfoort laat de grootste groei zien met bijna 28 procent in de eerste 6 maanden van dit jaar. Qua vermogen zitten Den Haag en Rotterdam elkaar op de hielen. Nieuw in het lijstje is de gemeente De Ronde Venen. Met groei van 18 procent en een vermogen van 7,6 megawattpiek komt deze gemeente nieuw binnen op de negende plaats.

 

Gemeente

Geregistreerd vermogen zonnestroom

Groei eerste zes maanden van 2018

1. Utrecht

23,5 megawattpiek 

14,6 procent

2. Amersfoort

16,2 megawattpiek 

22,8 procent 

3. Den Haag 

15,0 megawattpiek 

11,5 procent 

4. Rotterdam 

14,6 megawattpiek 

14,1procent 

5. Goeree-Overflakkee 

10,7 megawattpiek 

14,6 procent 

6. Zoetermeer 

9,6 megawattpiek 

18,3 procent 

7. Lansingerland 

7,8 megawattpiek 

21,5 procent 

8. Woerden 

7,6 megawattpiek 

16,8 procent 

9. De Ronde Venen 

7,6 megawattpiek 

18,5 procent 

10. Pijnacker-Nootdorp 

7,4 megawattpiek 

11,7 procent 

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Volta Solar zoekt:

Teamleider Uitvoering

Volta Solar zoekt een Teamleider Uitvoering
Fulltime • Heerlen
Libra Energy zoekt:

Stagiair Data Analist

Libra Energy zoekt een Stagiair Data Analist.
Fulltime • Uitgeest
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!