Solar Magazine - Enexis en TenneT: maatregelen voor mogelijk maken meer zonnepanelen in Noord-Nederland
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis en TenneT: maatregelen voor mogelijk maken meer zonnepanelen in Noord-Nederland
(foto: Astronergy)

Enexis en TenneT: maatregelen voor mogelijk maken meer zonnepanelen in Noord-Nederland

Enexis Netbeheer en TenneT willen maatregelen nemen om meer capaciteit voor duurzame ontwikkelingen – grotendeels de uitrol van zonnepanelen – in Noord-Nederland aan te bieden.

Netbeheerders TenneT en Enexis melden in april al maatregelen te nemen om meer capaciteit voor zonneparken in de regio’s Zuid-Groningen en Noord-Drenthe te realiseren en die worden nu dus uitgebreid. 

Met name in Noord Nederland zijn er volgens de 2 organisaties veel verkenningen/initiatieven op het gebied van zon-pv. Momenteel zijn er in deze regio’s volgens hen circa 2.700 megawattpiek aan zonne-projecten en initiatieven gerealiseerd of in voorbereiding via de SDE+-regeling. Daarnaast gaat het om nog eens circa 7.800 megawattpiek aan verkenningen voor nieuwe zonne-parken in dezelfde regio.

Ondanks dat niet alle initiatieven en verkenningen daadwerkelijk leiden tot concrete aanvragen voor een aansluiting en daarmee transportcapaciteit, is er volgens Enexis en TenneT bij nieuwe aanvragen niet direct voldoende capaciteit in het net beschikbaar is en dat vraagt om een snelle reactie van de netbeheerders.

Dit virtuele capaciteitsprobleem - op basis van uitgegeven, maar lang niet altijd daadwerkelijk getekende offertes - betreft voornamelijk het elektriciteitsnet van Enexis Netbeheer en TenneT in de gebieden rondom de volgende plaatsen: Stadskanaal, Gasselte, Musselkanaal, Veendam, Beilen, Hoogeveen, Veenoord, Coevorden, Emmen, Klazienaveen, Hardenberg en Eemshaven (Oost).

Gezien de volumes van mogelijke zonneparken kunnen ook op andere locaties in het net van Enexis en TenneT knelpunten ontstaan. Om zonne-energie-ontwikkelingen inzichtelijk en de toepassing ervan mogelijk te maken, werken beide netbeheerders momenteel samen aan passende maatregelen. Dit gebeurt in nauw overleg met betrokken provincies en gemeenten.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Monteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino, 8141 GN 23
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!