Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eerste proef ter wereld met flexibele zonnecellen in geleiderail N194 bij Heerhugowaard
(foto: Heijmans)

Eerste proef ter wereld met flexibele zonnecellen in geleiderail N194 bij Heerhugowaard

Zonnecellen op een geleiderail: deze wereldprimeur is te vinden naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Op een stuk van 72 meter heeft Heijmans flexibele folie met zonnecellen aangebracht.

Onderzocht wordt of op een veilige en duurzame manier energie kan worden opgewekt voor wegverlichting en matrixborden, of voor levering aan het elektriciteitsnet. De proef duurt een jaar. In de proefopstelling langs de N194 bij Heerhugowaard zijn 2 soorten folies gebruikt om de resultaten te vergelijken: met een breedte van 37 centimeter en 50 centimeter.

Vorig jaar is ervaring opgedaan met een kleine pilotopstelling. Dit gaf vertrouwen om de proef bij de N194, onderdeel van project N23 Westfrisiaweg, te bouwen. Nu is het wachten op de eerste resultaten: is en blijft er een goede elektriciteitsproductie? Blijft de folie goed functioneren langs een weg in alle seizoenen? Is de energie goed te verzamelen en transporteren, ook als er bijvoorbeeld een onderdeel uitvalt?

Om op deze en andere vragen antwoord te geven, is er apparatuur geplaatst die data verzamelt van de pilot en doorstuurt voor analyse. Of de proef succesvol is, wordt in het najaar van 2019 bekend. De volgende stap is dan onderzoek op grotere schaal, langs verschillende soorten wegen.

Het project wordt uitgevoerd door de provincie Noord-Holland, TNO, Solliance Solar Research, Heijmans, Femtogrid, Hogeschool van Amsterdam en wordt gesubsidieerd door de innovatie Duurzame Energie en Energiebesparing Gebouwde Omgeving (iDEEGO)-regeling van de topsector Energie, gefaciliteerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2019

De Marktgids Zonne-energie 2018 kent 12 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt maakt zich op voor lineaire groei Nederland maakt zich op voor het solar decennium NATIONAAL...
Vacatures
GPC Europe zoekt:

Technical Advisor Solar en Storage Solutions

GPC Europe zoekt een Technical Advisor Solar en Storage Solutions
Fulltime • Tielt
Zonneplan zoekt:

Dakspecialist

Zonneplan zoekt een Dakspecialist.
Fulltime • Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!