Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eigen Huis: 97,5 procent installateurs adviseert huiseigenaren niet over duurzaam alternatief cv-ketel
(foto: HRsolar)

Eigen Huis: 97,5 procent installateurs adviseert huiseigenaren niet over duurzaam alternatief cv-ketel

97,5 procent van de installateurs adviseert zijn klanten niet over duurzame alternatieven voor de cv-ketel zoals een zonneboiler of een warmtepomp. Dat blijkt uit onderzoek van Eigen Huis onder 1.414 huiseigenaren.

Vereniging Eigen Huis wil dat de kwaliteit van voorlichting en advisering door installatiebedrijven en cv-monteurs snel op orde komt. UNETO-VNI stelt, zonder de legitimiteit van het onderzoek in twijfel te trekken, zich niet te herkennen het beeld dat wordt geschetst.

Vereniging Eigen Huis wil dat cv-installateurs hun verantwoordelijkheid nemen en klanten bij het (twee)jaarlijks onderhoud of bij de vervanging van een cv-ketel adviseren over duurzame alternatieven.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de 1.414 ondervraagde eigenwoningbezitters een cv-installateur over de vloer gehad, maar in slechts 1 op de 10 keer begon de deskundige over duurzame alternatieven voor de oude cv-ketel. En als werd gesproken over energiebesparing en verduurzaming, dan was dit op initiatief van de huiseigenaar. In slechts 2,5 procent van de gevallen begon de cv-monteur zelf over duurzame alternatieven voor de traditionele cv-ketel. Ruim 70 procent van de huiseigenaren verwacht dat de installateur adviseert over de mogelijkheden, kosten en subsidies van duurzame alternatieven voor de cv-ketel. 80 procent van de huiseigenaren die wél hierover met zijn installateur heeft gesproken is daar tevreden over.

Twee derde van de Nederlanders zegt de komende 3 jaar nog niet te zullen kiezen voor een alternatief voor de cv-ketel. Als de huidige ketel moet worden vervangen, kiest de helft voor een zuinigere ketel. Doorslaggevend voor die keuze is de hoge prijs van een warmtepomp. Daarnaast zijn er twijfels over de gecompliceerde techniek, mogelijke lawaaioverlast en noodzakelijke aanpassingen in huis zoals meer en betere isolatie, andere radiatoren en zonnepanelen. Uit het onderzoek van de vereniging blijkt dat slechts 20 procent begrip heeft voor een verplicht duurzaam alternatief als hun cv-installatie in de toekomst moet worden vervangen.

UNETO-VNI benadrukt dat het belangrijk is om een onderscheid te maken tussen de cv-installateur die over de vloer komt voor een adviesgesprek en de cv-monteur die langskomt voor onderhoud of reparatie. Ook in het laatstgenoemde geval zou een cv-monteur de consument als het even kan moeten wijzen op duurzame alternatieven, maar voor een uitgebreid energieadvies is dan niet altijd voldoende tijd. ‘Ter vergelijking: iemand die een stoel komt repareren, geeft niet ongevraagd een compleet design-advies’, aldus UNETO-VNI.

Het onderzoek van Vereniging Eigen Huis richt zich volgens UNETO-VNI op de cv-monteur die onderhoud verricht, niet op de cv-installateur die een gedegen energieadvies verstrekt. Daardoor trekt Vereniging Eigen Huis naar het idee van de installateursorganisati verkeerde conclusies. ‘Wij zien dat installateurs gevraagd en ongevraagd energieadvies verstrekken en zich bekwamen in nieuwe, duurzame energietechnieken, zoals warmtepompen en zonnepanelen. De installateur ontwikkelt zich steeds meer tot energieregisseur.’

Nu in Solar Magazine

Maart 2019 editie

Sander Leenders (Essent) en Wilco Zandvliet (EnergieWonen Groep): ‘Verkopen binnen enkele jaren verdubbelen’ De Start-up | Uitrolbaar zonnetapijt topvolleyballer moet Nederlandse sportvelden veroveren Enexis en TenneT maken...
Vacatures
Zonneplan zoekt:

Dakspecialist

Zonneplan zoekt een Dakspecialist.
Fulltime • Nederland
Statkraft zoekt:

Lead Business and Project Developer Wind

Statkraft is looking for a Project Developer Wind (2FTE)
Fulltime • Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!