Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Hoogbouwflat Utrecht energiepositief dankzij Inside Out met zon en wind
(foto: Inside Out)

Hoogbouwflat Utrecht energiepositief dankzij Inside Out met zon en wind

Woningcorporatie Bo-Ex realisatie met het consortium Inside Out een energieleverende hoogbouwflat. Aan de Henriëttedreef in Utrecht wordt het eerste, bewoonde appartement aangepakt volgens Inside Out-renovatie

Met het Inside Out-renovatiesysteem krijgen flats een slimme gevel met multifunctionele bouwdelen die woningen duurzaam verwarmen en ventileren, gecombineerd met energie opwek door zon en wind. Onderzoek wijst uit dat de 10 etages hoge flat aan de Henriëttedreef hiermee op jaarbasis niet langer energie opslurpt, maar energie kan opleveren.

Uniek aan het systeem is namelijk dat de installaties aan de buitenzijde van de flat komen; waar de naam ‘Inside Out’ naar verwijst. De bouwdelen kunnen daardoor geprefabriceerd geleverd worden, de installateurs kunnen snel doorwerken en de bewoners ervaren minimale overlast. Zij hoeven niet te verhuizen tijdens de werkzaamheden.

Afgelopen jaar heeft het Inside Out-consortium de multifunctionele bouwdelen onderzocht in verschillende testopstellingen, om het ontwerp te optimaliseren. Door het systeem nu bij één woning te installeren, kan het consortium toetsen of het in de praktijk werkt.

In Nederland staan tienduizenden vergelijkbare flatwoningen. Opschaling is daarom volgens het consortium mogelijk om zo met deze Inside Out energietransitiemethode zonder subsidie overal te kunnen realiseren. Bij een opschaling van de vraag kunnen de prefab multifunctionele bouwdelen lokaal gefabriceerd worden met een inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het kader van social return.

Het project wordt uitgevoerd door woningcorporatie Bo-Ex, Bos Installatiewerken, Bosch Thermotechniek, Alkondor Hengelo, Mex Architects, LomboXnet, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht, onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute. Het project wordt uitgevoerd met subsidie van de Topsector Energie.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Conduct Technical Solutions zoekt:

Senior inkoper

Conduct Technical Solutions zoekt een senior inkoper
Fulltime • Barendrecht
Zonneplan zoekt:

Backend PHP Developer

Zonneplan zoekt een Backend PHP Developer
Fulltime • Zwolle
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!