In totaal wekken nu 2.700 huishoudens volgens de gemeente jaarlijks elektriciteit op. Assen presenteerde deze resultaten in het onderzoek ‘Energiebeeld 2017’. Het geeft een overzicht van de resultaten van het eerste jaar van het uitvoeringsprogramma energietransitie.
In het eerste jaar van het uitvoeringsprogramma zijn diverse projecten uitgevoerd om inwoners te bewegen werk te maken van het isoleren van hun huis of zelf energie op te wekken. Populair was onder meer de zonnelening. In 2017 maakten 400 inwoners hiervan gebruik en vroegen 1,7 miljoen euro aan leningen. Via de isolatieveiling gingen verder 130 Assenaren gezamenlijk aan de slag met het verduurzamen van hun woning.
Afgelopen jaar zijn volgens de gemeente bovendien voorbereidingen getroffen voor de aanleg van grootschalige energieopwekking in de vorm van zonneparken. Eind 2017 ging het zonnepark Zeijen open dat 2.200 zonnepanelen telt. Voor 2019 is een zonnepark van 20 hectare in Assen Zuid voorzien.
Ten slotte zegt zo’n 62 procent van de Assenaren maatregelen of extra maatregelen te overwegen. Daarbij zijn met name het isoleren van de woning en het plaatsen van zonnepanelen. Veel Assenaren zouden dat graag samen met de mensen in hun straat willen oppakken.