Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vanwege Klimaatakkoord geen Nationale Energieverkenning in 2018
(foto: ECN)

Vanwege Klimaatakkoord geen Nationale Energieverkenning in 2018

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) brengt in 2018 geen Nationale Energieverkenning (NEV) uit. De directie van het PBL heeft hiertoe besloten in verband met de lopende gesprekken over het Klimaatakkoord.

De meest recente NEV, uitgegeven in oktober 2017, laat zien dat het doel uit het Energieakkoord van 16 procent hernieuwbare energie in 2023 binnen bereik is. Hierbij rekent het PBL op 6 gigawattpiek zonnepanelen in 2020.

Het PBL kan, zolang de onderhandelingen over het Klimaatakkoord lopen en er geen nieuwe, concrete afspraken zijn gemaakt voor de periode 2020-2030, naar eigen zeggen geen betrouwbare projecties geven voor de ijkjaren 2020 en 2023 van het lopende Energieakkoord. Ook kan het PBL de effecten van een Klimaatakkoord, of van een tussentijds akkoord op hoofdlijnen zoals voor de zomer wordt verwacht, niet in de editie van 2018 meenemen. Dit vanwege de gebruikelijke productietijd van de NEV. 

Een bijkomende overweging is dat het PBL veel onderzoekscapaciteit op het gebied van klimaat en energie nodig zal hebben voor de gewenste analyses ten behoeve van het Klimaatakkoord. Gelijktijdig werken aan de NEV zou de benodigde diepgang en zorgvuldigheid van beide onderzoeken ondermijnen. Het zou, kortom, verwarrend werken en weinig nuttig zijn om in het najaar van 2018 een NEV te publiceren die geen rekening kan houden met de effecten van het Klimaatakkoord waaraan op dat moment volop wordt gewerkt.

De eerstvolgende Nationale Energieverkenning zal daarom pas in de loop van 2019 verschijnen. Eerder zal het PBL wel in een aantal kleinere, afzonderlijke publicaties nieuwe cijfers presenteren die normaal gesproken in de NEV 2018 aan de orde zouden zijn gekomen en die de komende periode onmisbaar zijn.

Nu in Solar Magazine

Maart 2019 editie

Sander Leenders (Essent) en Wilco Zandvliet (EnergieWonen Groep): ‘Verkopen binnen enkele jaren verdubbelen’ De Start-up | Uitrolbaar zonnetapijt topvolleyballer moet Nederlandse sportvelden veroveren Enexis en TenneT maken...
Vacatures
Pure Energie zoekt:

Locatieontwikkelaar Zon (zuid-NL)

Pure Energie is per direct op zoek naar Locatieontwikkelaar Zon (zuid-NL).
Fulltime • Zuid-Nederland
Libra Energy zoekt:

Sr. Content Marketeer

Libra Energy zoekt een Sr. Content Marketeer
Fulltime • Uitgeest
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!