Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gemeenteraadsverkiezingen: Rotterdam wil zonnecentrales langs alle snelwegen
(foto: WikiMedia)

Gemeenteraadsverkiezingen: Rotterdam wil zonnecentrales langs alle snelwegen

Met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart in het vooruitzicht blikt de Solar Magazine-redactie wekelijks vooruit en worden wensen van politieke partijen uit de grote steden in beeld gebracht. Ditmaal Rotterdam.

Rotterdam wordt door vele politieke analisten als de belangrijkste stad gezien. Als is het alleen maar omdat alle grote landelijke partijen er aan de verkiezingen meedoen en de erfenis van Pim Fortuyn er nog altijd rondzingt. Alle kopstukken - van Wilders tot Baudet, Pechtold, Buma en Rutte - hebben zich dan ook al in Rotterdam laten zien.

Opvallend is echter dat de grootste partijen in Rotterdam in hun verkiezingsprogramma's niet of nauwelijks reppen over zonnepanelen.
De grootste fractie - Leefbaar Rotterdam (13 zetels) - meldt er zelfs helemaal niets over. De PvdA (8 zetels) komt niet verder dan dat er 'op zoveel mogelijk daken zonnepanelen gelegd moeten worden'.

D66: zonneweides en -daken
D66 (5 zetels) heeft in zijn verkiezingsprogramma ruimschoots aandacht voor het klimaat en heeft er zelfs een apart hoofdstuk voor ingeruimd. Over schone stroom schrijft men: 'Om de klimaatambities te halen zal in 2030 reeds 40 procent van de stroom duurzaam moeten worden opgewekt. Om die reden ondersteunt D66 onderzoek naar zonnepanelen op water, getijdenstroom bij Hoek van Holland, zonnepanelen op de daken van huizen en bedrijfspanden en zonneweides op braakliggende grond. De gemeente zal zo snel mogelijk de eigen stroom 100 procent groen en zo lokaal mogelijk inkopen.'

SP: pv op al het vastgoed
SP heeft eveneens ruimschoots aandacht voor duurzaamheid. 'Rotterdam steunt experimentele lokale initiatieven, zoals een zonnecoöperatie of wijkvergisting, met vereenvoudigde procedures en professionele ondersteuning. Daarnaast komt er een Fonds Lokale Initiatieven. Dit fonds steunt lokale ideeën op het gebied van energiebesparing en energieopwekking met een eenmalige bijdrage. Niet alleen bewoners maar ook bedrijven, stichtingen, verenigingen en instellingen kunnen gebruik maken van dit fonds. We zorgen dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft. En nemen alle energiebesparende maatregelen in gemeentelijke gebouwen die in vijftien jaar kunnen worden terugverdiend, te beginnen bij nieuwbouwprojecten en grote energieverspillende gebouwen. Er komen zonnepanelen op al het gemeentelijk vastgoed', aldus het verkiezingsprogramma van de SP Rotterdam.

GroenLinks: zonnecentrales langs snelwegen
Ten slotte is er GroenLinks, met 2 zetels relatief klein, dat de meeste ambities heeft omtrent klimaat. Zo wil de partij meer ruimte voor windenergie, alle kolencentrales op de Maasvlakte sluiten en alle taxi's en bussen elektrisch laten rijden, als ook het gemeentelijke wagenpark. Over zonnepanelen schrijft men onder meer: 'Langs alle snelwegen maken we ruimte voor de aanleg van zonnecentrales.'

 

Nu in Solar Magazine

Maart 2019 editie

Sander Leenders (Essent) en Wilco Zandvliet (EnergieWonen Groep): ‘Verkopen binnen enkele jaren verdubbelen’ De Start-up | Uitrolbaar zonnetapijt topvolleyballer moet Nederlandse sportvelden veroveren Enexis en TenneT maken...
Vacatures
Zelfstroom zoekt:

Manager Sales

Zelfstroom zoekt een Manager Sales
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Zon Advies Nederland zoekt:

Installateur zonnepanelen en elektricien(s)

Zon Advies Nederland zoekt Installateur zonnepanelen en elektricien(s)
Fulltime • Regio Gelderland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!