logo
wvhj2023
(foto: Stock)
(foto: Stock)
6 februari 2018

Nederlands consortium bouwt drijvende zonnefarm op Noordzee

ECN, TNO, MARIN, TAQA en Oceans of Energy gaan op de Noordzee, de volgens het consortium, eerste drijvende zonnefarm ter wereld bouwen. Het onderliggende innovatieproject wordt uitgevoerd via de topsector Energie.

Binnen het innovatieproject voert Universiteit Utrecht samen met Oceans of Energy bovendien een onderzoek uit naar de elektriciteitsproductie van het eerste prototype op zee. Dit wordt vergeleken met productie op land, aangezien de verwachting is dat de productie op zee gemiddeld genomen 15 procent hoger zal liggen.

‘Zonnefarms werden al op binnenwateren gelegd, maar op zee is dat niet eerder gebeurd omdat dit erg moeilijk is. Je hebt daar immers te maken met enorme golven en andere destructieve natuurkrachten’, aldus Allard van Hoeken, oprichter van initiatiefnemer Oceans of Energy.

Van Hoeken realiseerde eerder de drijvende getijdencentrale Bluetec, die een jaar lang schone energie opwekte uit de getijden bij Texel en werd daarvoor benoemd tot Ingenieur van het Jaar en ontving toen als eerste de Prins Friso Ingenieursprijs.

Van Hoeken vervolgt: ‘Drijvende zon op zee is een product dat goed past bij ons land met onze maritieme kennis en ervaring. De hele wereld kan hier baat bij hebben. De meerderheid van de mensen op aarde woont in kustgebieden. Ook de Nederlandse Antillen kunnen profijt hebben van deze ontwikkeling. Door nu te beginnen met zon op zee in de praktijk te brengen, verwachten wij een grote positieve impact wereldwijd te creëren.’

Door in de toekomst gebruik te maken van de ruimte tussen de offshore windmolens op de Noordzee kan volgens de betrokken partijen op dezelfde oppervlakte vele malen meer energie worden opgewekt. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten