Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eerste boerderij Zon op Erf-project krijgt begin 2018 zonnepanelen
(foto: Pixabay)

Eerste boerderij Zon op Erf-project krijgt begin 2018 zonnepanelen

AGEM heeft de provincie Gelderland gevraagd een stimuleringsfonds op te richten voor het Zon op Erf-projecten waarbinnen boerderijen van stoppende agrariërs moeten veranderen in zonne-energiecentrales.

Zon op Erf is geboren vanuit de ontwikkeling dat veel agrariërs stoppen met hun boerenbedrijf. AGEM lanceerde in 2015 het plan om 750 boerderijen plaats te laten maken voor 750 megawattpiek aan zonnepanelen. Het landschap dreigt volgens AGEM namelijk te verloederen door de leegkomende opstallen, waar bovendien vaak asbest in is verwerkt. Door een zonnepark aan te leggen op de plek van de gesloopte panden zijn wordt de verrommeling voorkomen en bovendien een stap gezet in verduurzamen van de energie.

De uitkomsten van de eerste fase van het project laten kansen zien maar ook een aantal drempels, waaronder de lange terugverdientijd, de onzekerheid over subsidieverlening uit de SDE+ en de wijziging van de bestemming werden afgelopen jaar nog als drempels aangemerkt door AGEM.

Met de uitvoering van deze 5 demonstratieprojecten wordt ervaring opgedaan met het verder optimaliseren van een zonnepark waardoor er in de toekomst voor de realisatie van grote aantallen parken voor Zon Op Erf geen of weinig aanvullende stimuleringsgelden nodig zijn.

De pilot is volgens AGEM inmiddels afgerond en om 5 demonstratieprojecten te kunnen uitvoeren is er aan de provincie gevraagd om een stimuleringsfonds op te richten. Volgens de planning start de uitvoering van het eerste Zon op Erfproject begin 2018 en zal het zonnepark medio 2018 operationeel zijn.

Nu in Solar Magazine

September 2018

De september-editie van Solar Magazine bevat artikelen over: GroenLeven schaalt op na bundeling van krachten met BayWa r.e.: ‘Meer dan 95 procent van onze beschikte SDE+-projecten wordt gebouwd’ Zon op Infra beleeft vliegende...
Vacatures
AliusEnergy zoekt:

Marketing & Communicatie specialist

AliusEnergy zoekt een Marketing & Communicatie specialist
Fulltime • Eersel
Zonneplan zoekt:

Teamgenoot (elektro) monteur duurzame energietechniek

Zonneplan zoekt: Teamgenoot (elektro) monteur duurzame energietechniek
Fulltime • Leiden – Tilburg – Amsterdam – Zwolle
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!