Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
9.200 zonnepanelen op dak en als overkapping voor ziekenhuis Drachten
(foto: GroenLeven)

9.200 zonnepanelen op dak en als overkapping voor ziekenhuis Drachten

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten gaat samen GroenLeven en via financiering van ABN AMRO Lease 9.200 zonnepanelen plaatsen. Deels op het dak en deels als overkapping op het parkeerterrein.

GroenLeven gaat, naast installatie van ongeveer 3.600 zonnepanelen op het dak van Nij Smellinghe, een zonnedak bouwen dat het grote parkeerterrein volledig zal overkappen. Zo’n 5.600 panelen gaan onderdak bieden aan de geparkeerde auto’s. Op deze manier krijgt zowel het dak als het parkeerterrein een dubbele functie. GroenLeven bouwde in 2016 al een soortgelijk project; destijds ging het om een carport voor motoren op TT-circuit Assen van 21.000 zonnepanelen.

‘Met dit project gaan we een stapje verder. Nadat we bij het TT Circuit van Assen zonnecarports bouwden, overkappen we nu het gehele parkeerterrein van Nij Smellinghe. Het ziekenhuis wordt hiermee uiteindelijk energiepositief; zon voor de zorg’, aldus Sytse Bouwer, directeur GroenLeven.

Directeur Bedrijf & Gebouwen Folkert Brouwers bij Nij Smellinghe voegt toe: ‘Wij zijn een grootverbruiker van stroom. Dit komt doordat wij 24/7 ziekenhuiszorg verlenen en doordat de (medische) apparatuur en voorzieningen veel stroom verbruiken. Met de zonnepanelen van maar liefst 305 wattpiek per stuk – en 2,7 megawattpiek in totaal – kan Nij Smellinghe op duurzame wijze zelf ruim een derde deel van het stroomverbruik opwekken voor het ziekenhuis.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Manager O&M

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
SolarComfort zoekt:

Monteur Zonnepanelem

32-40 uur - De Chamotte 32, 4191 GT Geldermalsen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!