Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Pilotproject virtuele ‘energiemarktplaats’ van start voor handel in zonnestroom
(foto: Pixabay)

Pilotproject virtuele ‘energiemarktplaats’ van start voor handel in zonnestroom

Samen met energiemarktplaats HanzeNet en energiecoöperatie LochemEnergie start Greenchoice deze maand een pilotproject met een op blockchain gebaseerde virtuele ‘energiemarktplaats’.

Op deze fictieve marktplaats gaan 50 deelnemers onderling lokaal opgewekte duurzame energie zoals zonnestroom verhandelen, zonder inmenging van externe professionele partijen. Met het project worden nieuwe technologieën getest en door middel van simulaties ervaring opgedaan met het opzetten van een lokale deeleconomie voor energie.

‘Steeds meer mensen wekken hun eigen energie op uit lokale duurzame energiebronnen, zoals zonneparken, windmolens en zonnepanelen op eigen dak’, aldus de betrokken partijen. ‘Het aantal energiecoöperaties neemt toe. Naar verwachting van zullen steeds meer consumenten en producenten onderling vraag en aanbod van lokaal opgewekte energie samenbrengen en de energie ook lokaal gaan uitwisselen. Het verandert de energiemarkt en dat vraagt om nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen. Met dit pilotproject wordt hierop ingespeeld.’

In het project wordt een gedecentraliseerde energiemarktplaats nagebootst en getest. Het is een op de blockchain gebaseerd systeem, waarop alle deelnemers worden aangesloten. Op lokaal niveau worden via de slimme meter het aanbod en verbruik van energie gemeten. De lokale opslag (red. buurtbatterij) wordt in het project gesimuleerd door het berekenen van de hoeveelheid gesaldeerde energie. Ook de administratieve handelingen tussen de deelnemers, zoals facturering van verbruikte en geleverde energie, worden in het systeem geïntegreerd.

Het project moet duidelijk maken of de ontwikkelde technologie voor het meten, monitoren en visualiseren van de energiestromen op lokaal niveau goed werkt. En of de deelnemers de gedecentraliseerde marktplaats zinvol en handig vinden. De uiteindelijke wens van de initiatiefnemers is om het systeem in de toekomst te kunnen inzetten als totaaloplossing voor bijvoorbeeld een energiecoöperatie, een gasloze wijk of andere soortgelijke initiatieven waar de gebruikers elkaar helpen door het delen van energie en infrastructuur.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
4BLUE zoekt:

Allround Marketeer

Fulltime (40 uur) - Wijchen (Bijsterhuizen 3005a, 6604LP)
Saman Groep zoekt:

Recruiter

Parttime (24 uur) - Zierikzee, 4301 RZ nr. 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!